2010 augusti » Ljudboksbloggen augusti, 2010 | Ljudboksbloggen
aug 202010
 

I det litterära Sverige mördas det som aldrig förr. I Skåne härjar flera mördare. I ett fiskesamhälle på västkusten skördas fler offer än någonsin. I Linköping tas folk av daga på löpande band. Till och med på Gotland härjar det sinnessvaga banemän. Men, glöm aldrig var det hela började. Småstädernas kommisarier och mordutredare har en  förebild, och det är just Martin Beck. Maj Sjöwall och Per Wahlöös svit på tio polisromaner är klassiker med klass, och vår tids deckares mall för genren. De tio böckerna fick samlingsnamnet Roman om ett brott. Man har på senare år insett vilka klenoder de här böckerna är och gjort nyinspelningar av de flesta av dem. Med Torsten Wahlund som ett säkert kort har Martin Beck fått evigt liv även som ljudbok.

aug 202010
 

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson - Uppläsare Björn Granath

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900 talet den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa. Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas.

Ljudboksbloggen tycker: Det här var en riktigt rolig bok. Den är riktigt finurligt skriven. Många historiska händelser berörs och det verkar som Allan Karlsson  har haft  ett finger med i det mesta som hänt. Omöjligt och lite för fantastiskt, javisst. Men det är väl det som är meningen med den här historien. Björn Granath passar för övrigt utmärkt som uppläsare till den här boken. Du kommer att  få många sköna skratt, jag lovar.

Blev för övrigt utsedd till Sveriges bästa ljudbok 2010 av Iris Ljudbokspris som delades ut på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Läs mer på: http://www.irisljudbokspris.se

Betyg: 4/5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...