2010 december » Ljudboksbloggen december, 2010 | Ljudboksbloggen
Dec 242010
 

Julresan får bli mitt ljudbokstips till er den karga vintern 2010. Baldacci har skrivit en bok som ligger i en helt annan genre än den vi är vana att hitta honom i. Har ni läst om Kamelklubben där handlingen utspelar sig i maktens korridorer så är det här något helt annat. Krigsreportern Tom Langdon är på väg med tåg från Washington D.C. till Los Angeles för att träffa sin nya flickvän. Ombord finns ett antal excentriska figurer, fel uppstår med tåget och Langdon återser sin Stora Kärlek. Det är klart lyssningsvärt och ett skönt avbrott från det man brukar lyssna på. Dessutom är Bertil Ödlund en klart underskattad uppläsare som jag tycker är riktikt kul. Gillar du honom efter Julresan så är Jack & Jill av James Patterson och Fladdermusmannen av Joe Nesbø riktiga guldkorn.

God Jul alla ljudboksvänner.

Dec 142010
 

En man blir ihjälskjuten under Frälsningsarméns konsert, mitt i julstressen på Oslos mest kända gata. Brottet är obegripligt, vem vill se frälsningssoldaten Robert Karlsen död?
Bildupptagningar från platsen pekar ut en misstänkt, men polisens identifikationsexpert förvirras av att ansiktet förändrar sig från bild till bild. Snart visar det sig att man har att göra med en ansiktslös torped, känd som Lilla frälsaren under Balkankriget.
Att Robert Karlsen och Frälsningsarmén skulle ha något mörkt i sitt förflutna förefaller osannolikt, men Harry Hole och hans kollegor nystar långsamt upp en historia som leder dem in i Oslos mörka nattvärld. Genom stadens bistra vintergator går den andlöst spännande jakten på mannen utan ansikte. Och det är bråttom, för det är tydligt att mördaren inte har avslutat jobbet än

Jo Nesbø är Norges genom tiderna största kriminalförfattare. Böckerna om antihjälten Harry Hole har sålt i långt över en miljon exemplar bara i Norge och är översatta till tjugofem språk. Idag ses Nesbø som ett av de stora internationella namnen i genren, i klass med Dennis Lehane och Michael Connelly.
Sjätte boken om ”dirty”  Harry Hole.

Ljudboksbloggen tycker: Det är som vanligt när det gäller Joe Nesbø. Alltid spännande, och alltid intressant vad berträffar vår käre Holes privata förehavanden. Dessutom är Jan Waldekranz en mycket bra uppläsare. Det kanske är snålt med en trea men den är väldigt stark.
Betyg: 3/5

Dec 142010
 

I Washington DC, där makt är allt och alltför få har alltför mycket av den, finns Kamelklubben, fyra medelålders högst excentriska män med dunkelt förflutet. Deras uppdrag: att ta reda på vad som verkligen sker bakom de dörrar som stängs om Amerikas ledande män.

Mordet på representanthusets talman har skakat nationen, och de ursinniga upprorsmakarna i Kamelklubben har funnit ett chockerande samband mellan detta mord och ett annat dödsfall: frånfället av direktören för Library of Congress avdelning för sällsynta böcker, vars kropp har hittats i ett låst valv där till synes ingenting kunnat skada honom.

En man som kallar sig själv Oliver Stone är gruppens inofficielle ledare, har dragit sig undan sitt våldsamma förflutna och är nu inkvarterad i i en stuga vid Mt. Zion-kyrkogården. Med hjälp av sin erfarenhet och skarpa slutledningsförmåga upptäcker Stone att någon säljer Amerika till dess fiende, en hemligstämplad uppgift i taget. När Annabelle Conroy, sin generations största svindlare, kommer in på scenen, får Kamelklubben ett nytt övertag. Och de kommer att behöva det, eftersom de två morden slungar dem in i en värld av högt spel och spioneri som hotar att fälla Amerika.

Från ett genialt bedrägeri i Atlantic City och den eventuella förfalskningen av en av nationens mest värdefulla böcker, till en slutgiltig kraftmätning av episka mått i maktens centrum, leder David Baldacci läsaren genom ännu en högklassig spänningsroman.

Samlarna är andra delen i David Baldaccis bästsäljande serie om Kamelklubben.

Ljudboksbloggen tycker: Samlarna är en riktigt underhållande och spännande ljudbok. Annabelle Conroys svindleri är kul att följa liksom Kamelklubbens snillrika detektivarbete i jakten på spioner i maktens korridorer. Vanligtvis har jag svårt för byte av uppläsare i en bokserie men Jan Modin känns helrätt. Riktigt behaglig berättarröst.
Betyg: 5/5

Dec 132010
 

Genom att hålla ett vakande öga över ledarna Washington DC har klubben fått nya anhängare men samtidigt skaffat sig fiender – även bland makthavare som är beredda att göra vad som helst för att hindra Stone och hans vänner från att avslöja regeringens hemliga arbete. 

Annabelle Conroy är hedersmedlem i Kamelklubben och dessutom en av sin generations främsta bedragare. Kasinokungen Jerry Bagger, mannen som mördade hennes mamma, har hon svindlat på fyrtio miljoner dollar. Nu är han henne på spåret med ett enda mål i sikte: Annabelles död. Men medan Stone och hans anhängare gör allt för att skydda Annabelle dyker plötsligt en ny motståndare upp på arenan – en som får Baggers hot att blekna. 

En efter en hittas män från Stones förflutna döda. Bakom morden står en enda man: Harry Finn. För de flesta som känner honom är Finn en hängiven far och kärleksfull make som använder sin talang i rikets tjänst. Men han har även en annan sida: han är en hänsynslös mördare som nu obönhörligt riktar sitt vapen mot Oliver Stone. Kanske har Stone till slut mött sin överman? 

Förrädarna är tredje delen i David Baldaccis bästsäljande serie om Kamelklubben. 

Ljudboksbloggen tycker: Inte alls lika bra som de två första böckerna. Oliver Stones förflutna börjar komma i kapp honom och det känns lite som en såpa som börjar spåra ur. Det är på intet sätt dåligt men jag hade mycket högre krav på den här eftersom de två första ”kamelböckerna” var kanonbra. Magnus Roosmann gör det bra, men Jan Modin som läste Samlarna var ett riktigt fynd.
Betyg: 3/5

Oliver Stone, ledare för den mystiska grupp som kallar sig Kamelklubben, är både fruktad och respekterad av dem som korsar hans väg.

Dec 132010
 
En helt annan historia av Håkan Nesser

En helt annan historia av Håkan Nesser

Ett antal svenska turister umgicks ett par sommarveckor i Finistère i Bretagne i början på 2000-talet, två par och två löshästar, sex nyblivna vänner inalles. De badade, åt, gjorde utflykter och flirtade en smula över äktenskapsgränserna. Kvar från den tiden finns några spridda foton, möjligen en gruppbild, en akvarell, och en anonym dagbok som skildrar deras eskapader.

Fem år senare börjar någon döda dem, en efter en, men först sedan kriminalinspektör Gunnar Barbarotti i Kymlinge brevledes förvarnats om morden. Det förblir ett uppmärksammat men ouppklarat mysterium och drevet mot den ansvarige polisen går i kvällspressen.

I den andra boken om Gunnar Barbarotti får vi på nytt möta den luttrade tvivlaren och intresserade bedjaren som vi lärde känna i romanen Människa utan hund. Hans yrkeskarriär förefaller honom alltmer dubiös medan tillvaron i övrigt plötsligt tycks full av nya möjligheter.

Ljudboksbloggen tycker: Den andra boken av fyra  om inspektör Barbarotti,  men min första. För övrigt min första Håkan Nesser överhuvudtaget. Hm, vilken tråkig uppläsare och vilken konstig bok. Nu vet jag bättre. Jag lyssnade om boken senare och fick en helt annan uppfattning. Det här måste vara Sveriges bästa författare, vilket språk. Håkan Nesser är dessutom en fantastisk uppläsare. När man vant sig vid det lite ”småtruliga” tonfallet och hör humorn i det , så blir det riktigt bra. Jag  ser (hör) fram emot fler Nesserböcker.
Betyg: 4/5

Dec 132010
 
Eva Elisabeth ”Liza” Marklund föddes den 9 september 1962 i Pålmark utanför Piteå.
Hon är författare, journalist och krönikör samt UNICEF-ambassadör sedan 2004.
Hennes första bok Sprängaren kom ut 1998 och därmed etablerade hon sig som en av nordens mest säljande författare.
Hennes karismatiska karaktär Annika Bengtzon har fascinerat miljontals läsare genom åren.  
Vid sidan av författarskapet arbetar Liza på Piratförlaget som en av grundarna och deläger företaget tillsammans med bla. Jan Guillou och Ann-Marie Skarp. 


Serien om journalisten Annika Bengtzon är inte skriven i samma tidsmässiga ordning som händelserna utspelas i Annikas liv. Vill man läsa dem i kronologisk ordning gäller följande: 
 

  1. Studio sex (1999) – som utspelar sig åtta år före Sprängaren.
  2. Paradiset (2000) – en direkt fortsättning på Studio sex.
  3. Prime time (2002) – tidsmässigt mellan Paradiset och Sprängaren.
  4. Sprängaren (1998)
  5. Den röda vargen (2003) – en fristående roman som tar vid där Sprängaren slutade.
  6. Nobels testamente (2006) – fristående fortsättning på Den röda vargen.
  7. Livstid (2007) – en direkt fortsättning på Nobels testamente.
  8. En plats i solen (2008) – en fortsättning på Livstid.                                                                                                                                                      

                                                                                                                             källa kronologi: Wikipedia

Dec 132010
 

Den röda vargen av Liza Marklund - Uppläsare Katarina Ewerlöf

En svart vinternatt mördas en journalist i Luleå. Annika Bengtzon finner en koppling mellan mordet och ett attentat mot flygbasen F21 i slutet av sextiotalet. Hemligheterna är många och livsfarliga. Annika dras in i en spiral av våld och terrorism som leder ända upp i regeringskansliet.

Mot chefredaktörens uttryckliga order vägrar hon att släppa historien. Hennes situation blir allt mer ohållbar, både hemma och på redaktionen. Ingen tror henne, hennes privatliv rämnar.

För att överleva som människa, kvinna och journalist måste Annika utmana både det politiska och mediala etablissemanget, sin chef och sin moral. Till slut återstår bara en kamp. Den mot mördaren.

Den röda vargen är en fristående roman som tar vid där Sprängaren slutade.

Ljudboksbloggen tycker: Jag vet att det finns delade meningar om både Liza Marklund och den här boken.
Men, jag tyckte boken var riktigt bra. Mordhistorien varvas med såväl trassel i privatlivet som problem med kollegor på jobbet. Jag ser fram emot att följa Annikas  privatliv även i fortsättningen, det kryddar intrigen och höjer läs(lyssnar)värdet. På tal om lyssning så är Katarina Ewerlöf  lika bra som vanligt.
Betyg: 3/5

Dec 132010
 

John Carr, känd under sitt alias ’Oliver Stone’, är den mest eftersökte brottslingen i USA sedan han med två välriktade skott slutligen har tystat de båda män som har förstört hans liv och tvingat honom att leva gömd i skuggorna. Men friheten har ett högt pris. De båda lönnmord som han utfört får underrättelsemyndigheterna och polisen att gå samman i ett pådrag i enorm skala för att hitta honom. Samtidigt ägnar sig spionchefen Macklin Hayes åt en högst privat katt och råtta-lek bakom kulisserna. Han, mer än någon annan, vill se Stone död.

Kamelklubbens medlemmar sätter sina liv på spel för att försöka hjälpa Stone, deras vän och inofficielle ledare. Med förföljarna hack i häl flyr Stone från det förflutnas demoner, en flykt som för honom från huvudstaden Washington och maktens korridorer till den lilla, isolerade gruvstaden Divine i Virginia – och in i en värld som är minst lika blodig och livsfarlig som den han just lämnat bakom sig.

De rättfärdiga är den fjärde och sista boken om Kamelklubben.

Ljudboksbloggen tycker: Här sluts då cirkeln till slut när tvivlen skingrats och frågorna fått sina svar. Historien om Kamelklubben har nått sin ändstation. Det har varit spännande lyssning och jag älskar Baldacci. Men det känns rätt att sluta nu för jämfört med min favorit Samlarna (Jag vet att många av er har Förrädarna som favorit) så har det blivit lite sämre mot slutet. Jag använder ju bara min gamla betygsskala från 1-5 så jag får väl tacka för den här quadrologin med ett hyffsat omdöme.
Betyg: 3/5

Dec 132010
 
Kamelklubben av David Baldacci

Kamelklubben av David Baldacci

I utkanten av Washington DC huserar Kamelklubben. Den består av fyra udda och illa medfarna medlemmar, och är helt utan makt. Deras mål är att ta reda på ”sanningen” om vad som händer i landet. Den brokiga församlingen leds av en man med ett dunkelt förflutet som kallar sig Oliver Stone. Klubben ägnar dag och natt åt att granska fantasifulla konspirationsteorier, nyheter och myndigheternas förehavanden för att försöka finna sanningen och ställa USA:s ledare till svars inför folket. Men inte i sina vildaste mardrömmarkan Stone föreställa sig den konspiration som Kamelklubben är på väg att avslöja…

Efter att ha bevittnat ett mord slungas klubben huvudstupa in i en intrig som sträcker sig ända in i Vita Huset, full av oväntade vändningar, högt spel och globala förvecklingar. Klubben slår sig ihop med Alex Ford, en veteran inom Secret Service, som motvilligt blir en av aktörerna i en av de mest rysliga incidenter som någonsin utspelat sig på amerikansk mark. Händelsen kan mycket väl leda till den slutgiltiga urladdningen mellan två skilda världar, och det enda som står i vägen för katastrofen är fem oväntade hjältar.

I Kamelklubben tecknar David Baldacci en skrämmande och levande bild av en värld som snart skulle kunna bli verklighet, och av den lilla grupp som har en möjlighet att hindra apokalypsen.

Ljudboksbloggen tycker: Det här verkar riktigt lovande. Baldacci har lyckats fängsla mig med sina nya karaktärer i Kamelklubben. Jag förmodar att det kommer fler böcker med det här gänget. Magnus Roosmann är lysande och storyn likaså. Jag ser fram emot en fortsättning.
Betyg: 4/5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...