2011 januari » Ljudboksbloggen januari, 2011 | Ljudboksbloggen
jan 282011
 

Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen + fortsättningen
 av Matti Larsson och Lasse Wierup – uppläsare Tomas Bolme

Ett av vårt lands stora samhällsproblem, de kriminella gängen har florerat flitigt i media de senaste åren. Med mord, knark och annan grov brottslighet på sitt samvete har även en lång rad författare hakat på den nya maffiahypen.
Dock endast litterärt och med pennan som enda vapen.

Jag är otroligt imponerad av Matti Larsson och Lasse Wierup som lyckats skriva två böcker som ger en känsla av att vara skönlitterära thrillers. Till författare som skriver dokumenärt måste det väl anses som en komplimang då det hela utspelar sig på riktigt i alla högsta grad.

Den första boken fokuserar mycket på den mytomspunna rivaliteten mellan mc-klubbarna Hells Angels och Bandidos.
Du får en djup inblick i gängens hierarkiska organisationer. Följ Original Gangsters och Naserligan m.fl och deras liv med brott som vardag.
Det är spännande, skrämmande och intressant.

Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen,  fortsättningen inleder med en mammas grymma berättelse om sin vrede och sorg över att ha förlorat båda sina söner i våldets Göteborg. Följ polisens kamp mot det brutala gängvåldet som är det största hotet mot vår demokrati. Vilka gäng kommer att splittras? Kommer det nya ännu brutalare grupper underifrån? Hur ser det ut för Hells Angels och Bandidos i dag? Det flesta frågorna kommer att få sina svar och jag rekomenderar verkligen de här två ljudböckerna som skildrar den osminkade sanningen om dagens Sverige.
Tomas Bolme läser för övrigt båda böckerna och gör det mycket bra.
Provlyssna på boken

jan 222011
 

Corpus delicti (latin: corpus kropp, delicti  brott) var tidigare i straffrätt benämning på de yttre spår, vilka ett brott enligt dess allmänna beskaffenhet lämnar efter sig.

Den här boken fascinerarde mig redan innan jag började lyssna på den. Skriven av en ung rättsläkare. Det är så främmande för många av oss och så intressant innan boken ens börjat. Och, du lär inte bli besviken. Jag kan låta Elias Palm skära  av min högra arm 🙂 på att den här boken kommer att toppa diverse topplistor framöver. Elias Palm gör en strålande författardebut. Jag ska inte avslöja  för mycket mer än att det handlar om just en rättsläkare. Hon heter Ella Andersson 39 år och på väg att bryta upp från ett långt förhållande. Ella har blått blod i sina ådror men umgås så lite som möjligt med sin släkt, familjen Rossing. Men omständigheter kring sin fars död 1976 och ett bordsur som hon känner igen sen barndomen sätter fart på en privat utredning som ligger lite utanför hennes befogenheter. Det blir en lektion från obduktionssalen för oss lyssnare och en resa tillbaka till barndomen för Ella. Hon tänker till varje pris ta reda på vad som egentligen hände sin far. Uppläsare är Mattias Linderoth. Han är ny för mina öron men sköter sig utmärkt.
Provläs boken hos Bokus

jan 212011
 

Det är nu fem år sedan jag lyssnade på min första ljudbok (Män som som hatar kvinnor) och blev smått ”religiös”. Jag tyckte det var helt fantastiskt att som bokälskare inte behöva läsa en enda sida. Ljudböcker ökade stort i mitten av 2000 talet men siffror från i sommras (2010) visar på en klar nedgång. Det beror så klart mycket på den omfattande illegala nedladdningen. Men även där syns klara trendbrott. För ett par år sedan fanns böckerna tillgängliga för illegal nedladdning samma dag som de släpptes till försäljning. Så är det inte riktigt längre. Tack vare eller tyvärr från vilken perspektiv man nu ser på saken. Det är streamade ljudböcker som är framtiden. Därför vill jag tipsa om Storytel. Det bästa jag upplevt på länge som ljudboksnarkoman. Obegränsat med böcker till en fast kostnad varje månad. Helt suveränt. Men vill du lyssna gratis utan att vara olaglig så är ju biblioteket outstanding. De flesta bibliotek har ju numera både cd/mp3 och streamade ljudböcker.

jan 172011
 

Det är  klart att man måste lyssna på en bok som varit så omskriven och upphaussad redan innan den släppts. Jag tycker det börjar ganska lovande trots det bitvis undermåliga språket med ganska gott om grodor och floskler. En dykare hittar ett 100 år gammalt lik i en gruva någonstans i Dalarna. Tillsammans med liket återfinns även ett mystiskt ankhkors. Han kontaktar Don Titelman, en judisk forskare vid Lunds universitet. Det är inledningen på ett äventyr á la Indiana  Jones och Da Vinci koden. Bland italienska agenter, kodade meddelanden och nazister både ”nya” som ”gamla” vävs historien samman med Andrés expedition till nordpolen. Men ju längre historien fortskrider desto snabbare går det utför. Det gäller både för boken i sig och för karaktärerna som medverkar i densamma. Det hela slutar i värsta sciencefictionstil när den genren visar sig från sin allra sämsta sida. Det är med all säkerhet en internationellt gångbar story och en kassako för författaren och förlaget men för mig är det här riktig smörja.
Jag måste dock nämna att Johan Rabeus är en mycket bra uppläsare och passar förträffligt till den här typen av böcker. Det har han bevisat med sina inläsningar av Dan Browns böcker som går lite  i samma stil som Strindbergs stjärna men ändå är ljusår därifrån.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...