2011 februari » Ljudboksbloggen februari, 2011 | Ljudboksbloggen
feb 282011
 

Det var frågan som jag ställde mig ett antal gånger under den här känsloladdade och gripande berättelsen. Det börjar med att en man anställd på en finlandsfärja grips för misshandel. Han säger sig vara en man vid namn John Schwartz. Men någon person med den identiteten tycks inte existera. Kriminalkommisarie Ewert Grens tar sig an det märkliga fallet och får snart klart för sig att det rör sig om ett politiskt spel på högsta nivå. Historien leder oss vidare till USA där en man vars dotter blivit mördad bedriver en envis kamp för att nå upprättelse. Det är en otroligt smart historia om hur bräckligt rättsväsendet kan vara och hur något som förefaller självklart kan förhålla sig på ett helt annat sätt. Dödsstraffets vara eller icke vara sätts också på sin spets. Historien kan tyckas väl fantasifull men är ändå fast förankrad i verkligheten. Det är väl lite av ett signum för Roslund och Hellströms böcker. Jag var i alla fall väldigt tagen efter den här ljudboken där ett oväntat slut atackerade mina sinnen ännu en gång.
Uppläsare är för övrigt Shanti Roney som gör det mycket bra och man kan ju inte begära en Roosmann varje gång.

feb 272011
 

Det känns som jag har lyssnat på alla böcker som finns. I alla fall de som intresserar mig. Jag har tom lyssnat om några gamla favoriter. Det har varit ganska dött inom ”mitt” område ett tag och jag väntar otåligt på nya böcker. Jag vet att Dennis Lehanes nya är ute likaså att Buthler och Öhrlunds Jordens väktare släpps i mars. (Jag vet att Stefan Sauk är tillbaka i den. Hoppas att han får kampera i hop med Christopher Silfverbielke igen.) Det jag saknar är nya böcker från David Baldacci, Michael Connelly och Simon Kernick. Det finns massor med böcker på engelska men våra svenska förlag är så seeeega med att översätta. Naturligtvis medvetet för att inte mätta vår lilla marknad. Jag har lyssnat på ett par utländska böcker men det ger mig inte mycket. Är väl för dålig på engelska helt enkelt. Förresten så kommer nog Peter James nya – Död mans fotspår ut som ljudbok snart också.(finns som vanlig bok) Jag har väntat i ett år på den. Har du inte lyssnat på de föregående böckerna i serien om Roy Grace så kan jag varmt rekomendera dom.

feb 222011
 

Med stor förväntan såg jag fram emot den här ljudboken. Med Christoffer Silverbielke i spetsen och Stefan Sauk som uppläsare har de tidigare böckerna blivit lite av mina favoriter. I Ares tecken finns dock ingen av dom med. Men misströsta inte, det är bra ändå. En rad av grova våldsdåd med dödlig utgång sprider skräck i stora delar av landet.
Jacob Colt blir inkopplad på ett fallet som  tycks sakna ett logiskt motiv. Det finns dock två gemensamma nämnare. Offren är invandrare eller homosexuella. Tre ungdomar grips efter en dödsmisshandel i Stockholm men alla tre tiger och det enda som återstår i bevisväg är en blodig papperslapp med en slags manlighetssymbol på. Det Colt och hans kollega Linda Schecker minst anar är att de i högsta grad är personligen inblandade i fallet. Det med anledning av Lindas sexuella läggning och Jacobs son Stephen som lever i ett öppet homosexuellt förhållande. När Linda med hjälp av en väns hackerkunskaper inser vidden av det eskalerande händelseförloppet är tiden knapp för att stoppa de  brutala mordorgierna.

Jag är emot att förlagen byter uppläsare mitt i en bokserie men Magnus Roosman är alltid bra så jag ska väl inte klaga. Det är förstås omöjligt att tajma in ”rätt bok med rätt uppläsare” varenda gång. Blir det inte för tvära kast så är jag nöjd. Jag kommer att ta upp det för mig ganska viktiga ämnet i kommande inlägg. Det finns en uppsjö av både bra och dåliga exempel.

feb 212011
 

Jag snubblade över den här boken av en ren slump. När jag nu sitter här med facit i hand så är jag förvånad över hur lite uppmärksamhet den här ljudboken fått. Det är en bladvändare definierad. En ljudbok på över tjugo timmar kan kännas avskräckande men vad gör det när man får förstklassig spänning serverad från prolog till epilog.
Det börjar på en fin krog i London där två för varandra okända unga män tillbringar kvällen med sina respektive sällskap. Danny Cartwright, en ung man från Londons arbetarkvarter firar sin förlovning med flickvännen Beth. Ett par bord där ifrån firar Spencer Craig sin trettioårsdag tillsammans med några vänner. Spencer vars bakgrund är den exakta motsatsen till Dannys med fina privatskolor bakom sig och en  framgångsrik karriär framför sig. När kvällen är slut har en tragisk händelse förändrat Dannys och Beths liv för alltid. Jag vill inte avslöja för många detaljer mer än att Danny Cartwright döms till ett långt fängelsestraff. Det är nu historien börjar på allvar. Danny är fast besluten med att bevisa sin oskuld och att hämnas den man som förstört hans liv. Men han har en motståndare med enorma resurser och från fängelset är man ganska hjälplös, så det krävs väldigt raffinerade metoder.
Metoder som höll mig fängslad i över tjugo timmar.
Att Magnus Roosmann läser lika bra som vanligt är väl ingen kioskvältare direkt – just the facts

feb 162011
 

Matt Hunter är en helt vanlig collegestudent som går en till synes ljus framtid till mötes. Men på ett ögonblick förändras allt. Efter att ha ingripit i ett slagsmål med katastrofal utgång döms han till nio års fängelse för dråp. När historien tar vid igen efter avtjänat fängelsestraff är han en lycklig man igen. Han är framgångsrik och hans livs kärlek Olivia väntar deras första barn. Men när Olivia inte återvänder efter en tjänsteresa börjar nästa mardröm. Först ett meddelande i mobilen där hans fru ses tillsammans med en annan man på ett suddigt foto. Sedan en okänd man som förföljer honom. När mannen påträffas död på samma hotell som Matt hamnar han återigen i fokus för en brottsutredning. Den här gången misstänkt för mord. Mordutredare Loren Muse tar sig an fallet och ytterligare en lång rad av mystiska händelser inträffar. En död nunna, FBI-agenter med tvivelaktiga avsikter och en fru som kanske inte är den hon utgett sig för att vara. Det är det här Coben är så otroligt bra på. Att nagla fast läsaren (lyssnaren) med spänning samtidigt som han vilseleder densamme till total förvirring. Finalen är som så ofta i hans böcker, genial! Jag kan bara säga att Harlan Coben dribblar bort mig totalt, som vanligt. En måstebok.
Uppläsare är  Jacob Nordenson som gör ett ok jobb men när jag lyssnar på en Harlan Coben bok vill jag ha Reine Brynolfsson.

feb 122011
 

Då jag allt som oftast förenar nytta med nöje och nyttan i det här fallet bestod av målning, så fick jag väldigt mycket gjort i helgen. Att nöjet med uppläsare Sauk i spetsen serverade mig Buthler & Öhrlunds senaste ljudbok Grannen förklarar saken.

Ljudboksbloggen tycker: Som sagt, Stefan Sauk är en suverän uppläsare. Jag förstår inte hur han lyckas med att hålla isär alla karaktärerna. Varje person i boken har fått en alldeles egen röst, Mästerligt! Boken då, jo den fömodat drunknade Christopher Silfverbielke återkommer och bosätter sig i ett villaområde utanför Stockholm. Med ny identitet gäckar den ovanligt sinnessjuke CS både sina grannar och polisen. CS ska slutföra några ”ouppklarade affärer” som bl a omfattar sin gamle kompis Hans Ecker, Eckers flickvän och  kommissarie Jacob Colt med flera. Det är mycket våld i boken men ännu mera sex. Denne man som vi älskar att hata har i den är boken utvecklat sina psykopatiska färdighter ännu ett steg. Han är smart, beräknande och otäckt farlig och Jacob Colt upplever sin värsta kris hittills, både yrkesmässigt som privat.
Jag kunde under inga omständigheter stänga av den här boken, omöjligt. Obs! Glöm inte att lyssna på En nästan vanlig man, den första boken om Christopher Silfverbielke & co innan du pluggar in Grannen i öronen.
Betyg: 4/5    (Stefan Sauk  5+)

Baksidestext:
Stureplansprofilen Hans Ecker, dömd till över 10 års fängelse, sitter i en fångtransport på väg att flyttas från Kumla till en annan anstalt. Man kan föreställa sig Eckers glädje när han, helt oväntat, blir fritagen. Men snart blir han rädd, riktigt rädd. För den som kallblodigt sköt fångvaktarna var psykopaten Christopher Silfverbielke kompanjonen som Ecker trodde sig ha haft ihjäl för ett drygt år sedan.
Det började så bra. Det kriminella radarparet Hans Ecker och Christopher Silfverbielke gjorde storverk tillsammans och flydde utomlands. Hårt arbete, tufft liv, riktigt mycket pengar och brudar. Ecker gjorde sitt livs största misstag när han bara trodde att Silfverbielke verkligen dog, där nere i Medelhavet, i stället för att vara säker på sin sak. Han och hans gravida flickvän Veronica tog sig hem till Sverige, men blev gripna direkt på flygplatsen och Ecker hamnade snart i fängelse.
Nu har Silfverbielke fritagit Ecker, men vilka planer har psykopaten egentligen för honom, hans flickvän Veronica och deras son? Det enda som är säkert är att Silfverbielke saknar alla spärrar. Och att han kommit tillbaka till Sverige för att ta en fruktansvärd hämnd på dem han anser skadat honom. Han köper ett hus och från den dagen blir inte heller livet i det tidigare så lugna villaområdet, sig likt.
Kommissarie Jacob Colt och hans nya kollega, IT-experten Linda Schecker, tror först att Silverbielke är död och begraven, men snart är jakten åter i full gång. Farligare och obehagligare än någonsin.
Grannen är den garanterat mest hänsynslösa och blodiga boken från författarduon Buthler & Öhrlund. De har gjort succé hos den svenska deckarpubliken med sina tidigare böcker Mord.net, 2007, En nästan vanlig man, 2008, och Förlåt min vrede, 2009. Läs Grannen, och du blir lika rädd som Ecker.

feb 112011
 

Här kommer lite tips på böcker att se fram emot de närmaste veckorna.

2011-01-18 Utrensning av Sofi Oksanen
Om kvinnor som tar liv och ger liv, som förnedras men reser sig gång på gång. Inläsare är Gunilla Nyroos.

2011-01-28 Huvudjägarna av Jo Nesbø
Roger Brown är om han får säga det själv Norges bästa och mest underbetalda headhunter, han har en alldeles för vacker hustru, en alldeles för dyr villa och måste därför stjäla alldeles för mycket konst för att kunna upprätthålla sin livsstil. Roger Brown är en ny karaktar som tar över? efter Harry Hole.
Uppläsare är Jonas Malmsjö och just det kommer jag att gå närmare in på i kommande inlägg.
Man har ju sina favorituppläsare och så har man ju tyvärr även motsatsen till dessa.

2011-02-01 Gisslan av Lee Child
Andra boken om Jack Reacher släpps i nyinspelad version med Magnus Roosmann som inläsare.

2001-02-04
Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel
Efter tre korta satiriska romaner har Hans Koppel skrivit en thriller med internationellt anslag och högt tempo. Och det är riktigt, riktigt otäckt. Det svenska deckarundret fortsätter, Kommer aldrig mer igen är redan såld till 10 länder. Filmrättigheterna såldes också direkt. Per Ragnar läser.

Tipsa gärna om nya böcker du lyssnat på.
Själv ska jag försöka sammanställa, lyssna om och recensera de 300 böcker jag har på mitt samvete.

Bokreleaserna har jag hittat på Bokus.

feb 092011
 

Han lever ett dubbelliv. Ett med en älskad fru och två små pojkar, en familj han vill skydda till varje pris. Och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar att förlora allt.
Han tvingas ta makten på ett av Sveriges tyngsta fängelser. På uppdrag av polisen. På uppdrag av maffian. Han inser att han från och med nu är ensam, inte kan lita på någon och att han i det ögonblick han avslöjas blir lika farlig för båda sidor. Han kallar sig Paula och vet att det tar exakt tre sekunder att dö.
Tre sekunder är en intensivt spännande thriller där människor i alla positioner sätts på prov. Detta är Roslund & Hellströms femte roman kring kriminalkommissarie Ewert Grens. För sina tidigare böcker har de blivit prisbelönta, fått fantastiska recensioner och nått en mycket stor läsekrets.
De skördar som bekant även framgångar i USA där Tre sekunder blivit en dundersuccé.

Ljudboksbloggen tycker: Det här är bra, riktigt förbannat bra. Man rycks med redan från början, och hålls sedan fast i ett gastkramande grepp ända till slutet. Det är ett härligt driv i historien och ibland undrar man om det är fiktion eller verklighet. Roslund & Hellström är som bekant kliniska i sitt researcharbete. Har man för avsikt att leta faktafel så gör man nog bäst i att kasta sig över någon annan författares verk. För övrigt tror jag att uppläsare Andersson liksom jag själv hade några svettpärlor i pannan innan det sista ordet var sagt. Blev utsedd till Sveriges bästa kriminalroman 2009. Jag instämmer. En av de bästa svenska ljudböckerna hitills.
Roslund & Hellströms böcker om Ewert Grens:
Odjuret 2004
Box 21 2005
Edward Finnigans upprättelse 2006
Flickan under gatan 2007
Tre sekunder 2009

feb 072011
 

Nobelpristagaren Michael Beard med en karriär i dalande och ett privatliv som kraschlandat lockar till skratt från första stund. Fysikern Beard har av sin upphovsman och skapare Ian MacEwan belastats med det mesta av vad dåliga egenskaper har att erbjuda. Denne egoistiske lille tjockis är med framgång på väg att haverera sitt femte äktenskap. Han är en notorisk lögnare och kvinnokarl som sina brister till trots får mig att känna en slags empati  för honom. Det finns en mörk underton i boken med den globala uppvärmningen i fokus. Här kastar sig Beard in med hopp om att ge sin karriär en skjuts i rätt riktning igen. På gamla meriter och att på ett minst sagt tvivelaktigt sätt kommit över svaret på gåtan ska han återupprätta sin heder och forna glans. Vi få följa med Michael Beard på en dråplig expedition till Spetsbergen som för hans manlighet slutar i en mindre katastrof.
Efter ytterligare några år av självbedrägeri och förfall följer den bitterljuva finalen i ett stekhett New Mexico. Och har inte Beard hittat sig själv än så har åtminstone rättvisan gjort det.
Lägg därtill Reine Brynolfsson som en uppläsare av klass och du har ett tragikomiskt mästerverk.

feb 022011
 

Helena, hennes man och tonårsdotter har lämnat storstan för att driva ett hotell på den norrländska landsbygden. När han lämnar henne och flyttar tillbaka till Stockholm rasar hennes värld samman.
Anders, en rik affärsman från Stockholm vars liv tappat sin mening och livsgnistan upphört att existera. När han beger sig mot Norrland på jakt efter en legendarisk gitarr råkar han ut för en trafikolycka. Efter sjukhusvistelsen stannar han till vid ett ensligt beläget hotell för en natts logi. Det är här två trasiga själar från skilda världar möts och fattar tycke för varandra.
Inte ett mord så långt ögat kan nå. Det är intressanta möten och samtal mellan människor som driver den här historien framåt. Det för henne så karakteristiska psykologiska spelet mellan hennes romanfigurer finns också kvar. Så är det någon som kan berätta en historia med eller utan mord så är det Karin Alvtegen.
Som ljudboksrecensent lägger jag lika stor vikt på uppläsaren som på boken och har man en röst som Karin Alvtegens ska man naturligtvis agera uppläsare själv, alla dar i veckan.
Provläs eller provlyssna på boken

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...