2011 mars » Ljudboksbloggen mars, 2011 | Ljudboksbloggen
mar 262011
 

Varg Gyllander är en ny bekantskap för mig men hans debut kan tyvärr inte ens Magnus Roosmann rädda.
Det handlar om de båda kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin vilka jag har väldigt svårt att lära känna och som för mig känns lika plastiga och påhittade som de i själva verket är.
Det börjar med ett mord på en ung kvinna i centrala Stockholm. Sedan inträffar en rad mord på personer med anknytning till graffittimåleri. Det är en bra story och med all säkerhet skriven på ett korrekt sätt osv.

Men jag kommer aldrig karaktärerna in på livet. I en bra ljudbok brukar jag nästan känna mig som en i gänget där man delar upplevelser ihop med de fiktiva karaktärerna. Här känner jag mig i mer som en betraktare som följer de inblandade på avstånd.
Tråkigt med sådana här totalsågningar men ärlighet varar längst. Men, jag ska inte inte döma ut Räv…nej… Varg helt och hållet då jag ämnar att ge honom och firma Holtz-Levin en chans till i nästa bok.
Kan man ge betyget bra men tråkigt?…………Nej jag tror inte det 🙂

ps. Var inte rädda för att komma med kommentarer till mina recensioner, både positiva och negativa. Det är sånt som ”härdar” och förhoppningsvis gör både mig och Ljudboksbloggen bättre.
                                                                                                                                                     ds.

mar 242011
 

Med anledning av Michael Connellys nya bok Fågelskrämman tänkte jag tipsa om den gamla Connelly-klassikern Poeten.
Den är i allra högsta grad aktuell igen då Jack McEvoy och Rachel Walling kamperar ihop för första gången.
Ett gott råd är att lyssna på Poeten och fortsättningen på den Fällan innan du sätter tänderna i Michael Connellys nya bok Fågelskrämman. Det är helt fristående böcker men det är alltid intressant att lite koll även på det privata planet.

Till ljudboken Poeten då som för flera år sedan gjorde ett rejält avtryck hos mig och blev en av mina absoluta favoriter.
Kriminalreportern Jack McEvoy nås av beskedet att hans tvillingbror mordutredaren Sean tagit livet av sig. Det som gör honom misstänksam är meddelandet som brodern lämnat efter sig. En textrad från en av Edgar Alan Poes böcker är inte direkt Seans stil. Hans misstankar besannas då en rad liknande oförklarliga självmord begås av just poliser runt om i landet. När man inser det fasansfulla mönstret kopplas FBI in och jakten på Poeten kan börja. Jack får om än motvilligt medverka i utredningen tillsammans med agent Rachel Walling som de flesta av oss känner till.
Just det här med att låta sina karaktärer korsa varandras vägar är rätt kul, och med det karismatiska persongalleri Michael Connelly förfogar över så är det klart att han ska utnyttja den förmånen.
I ett rasande tempo slungas läsaren (lyssnaren) från stad till stad men Poeten ligger hela tiden steget före och ibland undrar man vem som jagar vem. Historien skildras ömsom ur utredarnas perspektiv ömsom ur Poetens.
Det är sträcklyssning som gäller här och ”en tidig” Magnus Roosmann avslöjar inte mördarens identitet förrän de sista skälvande minuterna.

mar 232011
 

Den andra boken om kommisarie Roy Grace vid Sussex-polisen är enligt många ett bottennapp. Den håller kanske inte samma höga klass som Levande begravd men det är inte lätt att överträffa den boken. Men att strunta i den här boken pga några nedsättande kommentarer avråder jag er ifrån. Ge den en chans och döm sen.
Tom Bryce hittar en kvarglömd cd-skiva på tåget. När han sätter in den i sin egen dator blir han vittne till ett bestialiskt mord som inte är ämnat för hans ögon. Hans familj utsätts för en rad mordhot med koppling till en hemlig medlemssida på internet med just mord som viktigaste ingrediens. När cd-mordet kommer till Roy Grace kännedom förstår han sambandet mellan filmen och den styckade kvinnokropp man tidigare hittat. Den huvudlösa kroppen visar sig vara kvarlevorna efter juridikstuderande Janie Stratton. Men bakom fasaden av en helylletjej döljer sig en helt annan sida.
Vid sidan av själva mordfallet så börjar Grace få ordning på sitt privatliv och det börjar hetta till mellan honom och patologen Cleo Morey. Men på jobbet sitter han i frysboxen då hans kvinnliga chef avskyr honom och hotar med tvångsförlyttning till Newcastle.
Jag tycker det är intressant att följa Roy Grace och hans liv som polis i dubbelstaden Brighton and Hove belägen ca 50 km söder om London vid Engelska kanalen. Med Peder Falk som ciceron känns det hela ännu bättre. Jag ser fram emot fler ljudböcker med Roy Grace i huvudrollen.

mar 212011
 

För det första. Jag lyssnar på ljudböcker främst av ett skäl. Det är stor underhållning i ett format som för mig är helt oslagbart. Jag har inget behov av att vara med i den ”fina klubben”. De som går på djupet och plockar isär Nobelpristagarnas böcker till atomers storlek för att sedan beskriva dessa litterära mästerverk med sitt överlägsna intellekt. Några faktafel hit och dit klarar jag av. Några felformulerade meningar överlever jag också. En bra uppläsare som med sin röst förmedlar en spännande och intressant historia är gott nog för mig. Kan dessutom författaren nagla fast mig med sin story trots sina rättsmedicinska okunskaper är upplevelsen total.

Anledningen till det här inlägget och vad jag egentligen syftar på är följande. Jag har spånat runt lite för att se vad andra skriver inför min recensionen av Peter James bok – Ett snyggt lik när jag fastnar på bokhoras Johanna Karlssons inlägg om boken. Alla kan ju inte ha samma smak och jag respekterar naturligtvis andras åsikter, men hennes präktigt nedvärderande artikel om boken och dess upphovsman får mig att surna till en smula. Faktafel och bristfällig research tycker hon. Spänning och förbannat bra underhållning säger jag.
Jag lyssnar för övrigt om ljudboken just nu så recension på den kommer inom kort.

mar 172011
 

Nirvanaprojektet är andra delen av Stefan Tegenfalks planerade trilogi. Den tredje boken släpps i september.
Nej det här var inte lika bra som Vredens tid. Jakten på den bakom en vagn tappade brottslingen Tor Hedman upptar en stor del av boken. Syftet med det känns mer som ett billigt sätt att ge boken fler sidor. Sökandet efter den misstänkte mördaren och vetenskapsmannen Leo Bragner pågår också förfullt.  Han hålls fången av en grupp män som försöker få honom att tala. De vill komma åt hemligheten bakom den så kallade drog X vilken Bragner är en av hjärnorna bakom. Den kriminella gruppen med avsikt att krossa Islam skyr inga medel för att uppnå sina mål. Med förgreningar in i polishuset är sammanslutningen ett allvarligt hot mot vår demokratiska stat. Ja så där håller det på fram och tillbaka utan att det direkt finns någon ny historia att berätta. Lite nytt om Walter Gröhns och Jonna de Brugges privatliv samt en rysk lönnmördare är väl det enda i nyhetsväg.

Men konstigt nog så är det lättlyssnat och jag funderar aldrig på att avbryta lyssnandet. Det tack vare Reine Brynolfsson och hans utomordentligt skickliga sätt att  bära upp en ljudbok oavsett kvalitét.
Jag hoppas att Stefan Tegenfalk hittar spåret igen när det är dags för bok nummer tre.

mar 142011
 

Michael Harrison ska gifta sig med sin Ashley Harper om tre dagar. Men i vägen står en tillspetsad svensexa där allt går fel. Michael begravs på skoj i en kista tillsammans med en flaska whiskey, en luftslang och en walkie talkie som enda sällskap. När polarna sedan kraschar mot ett träd är katastrofen ett faktum. Hans enda kontakt med omvärlden sker genom radiokommunikation med bärgarens son som hittat kompisgängets walkietalkie på olycksplatsen. Dessvärre är killen lätt utvecklingsstörd och lever i en fantasivärld fylld av amerikanska actionfilmer. Inte mycket att hålla i handen när man ligger sex fot under jord. Den klaustrofobiska spänningen är total. Men det händer saker även ovan jord.

Vi får möta kommisarie Roy Grace för första gången. Han är en skicklig utredare men har både blivit ifrågasatt och utskrattad tidigare. Speciellt när han använt en del kontroversiella metoder som medium och spåtanter i utredningarna. Han bär också på en tung börda – ett verkligt mysterium. Samma dag som han ska fylla trettio försvinner hans blivande fru Sandy spårlöst och inte ett spår har synts av henne sedan dess. Han försöker att träffa nya kvinnor men blir hela tiden påmind av sitt dåliga samvete. Han vill ha svar på vad som egentligen hänt.
Det kniviga fall han nu har framför sig med en försvunnen blivande brudgum verkar i det närmaste olösligt. Det blir inte lättare av att den ende som borde veta något om försvinnandet verkar helt ovetande om saken.

Det var länge sedan jag lyssnade på Levande begravd men för göra mig själv och er kära läsare rättvisa var det bara att plugga in och låta den utmärkte Peder Falk svepa med mig på ännu en runda. Meningen var lite snabblyssning, zappa lite hit och dit. Men jag kunde inte sluta, så visst f-n går det att  lyssna om böcker som man redan har avverkat, nostalgi.
Man kanske ska ge sig på gamle Harry Bosch igen………

mar 132011
 

Jag börjar bli lite skadad av alla ljudböcker. Kanske inte av böckerna i sig men av uppläsarna. Vad är problemet? Jo, jag hör ljudboksuppläsare överallt. De läser som bekant inte bara in böcker. De är skådespelare också, läser in tv reklam etc. Inte ens när man tittar på bolibompa med barnen går man säker. Åhh Cirkus Imago säger barnen, Morgan Alling och Harald Leander säger jag. Tv-reklam och fina erbjudanden på Coop, Björn Granath säger jag. Man blir bra på att känna igen röster i alla fall, få skulle bräcka mig där. Men jag får nog hålla det här missbruket lite mer för mig själv för i går sa min son att Magnus Roosmann var en av rösterna i en tecknad film.

mar 112011
 

Stefan Tegenfalk och hans planerade trilogi var något jag helt förbisett. Men det här var en positiv överraskning. Desutom är Reine Brynolfsson en av mina favoriter. Hans lite trumpna ton tillsammans med alla komiska liknelser i boken är väldigt underhållande. I Vredens tid  får vi följa kriminalkommissarie Walter Gröhn och praktikanten Jonna de Brugge som är varandras motsatser. En gammal cynisk polis från arbetarklassen flankerad av en ung kreativ överklasstjej. När flera brutala mord begås av tillsynes hederliga medborgare får de fallet på sitt bord. Förövarna förstår inte själva varför de utfört morden men erkänner dåden utan omsvep. När sedan Walter blir bortkopplad från fallet och de nya utredarna bara fokuserar på islamistiska terrorister krävs det mycket ljusskygga  metoder för att lösa fallet. Det visar sig finnas hundar begravna både här och där, men framförallt i maktens korridorer. Det blir lite rörigt mot slutet men Stefan Tegenfalk, Walter Gröhn och Jonna de Brugge har ju två böcker till på sig för att  nysta upp alla lösa trådar. En mycket bra författardebut är det i alla fall och jag ska genast införskaffa nästa ljudbok i trilogin – Nirvanaprojektet.

mar 102011
 

Nu kan du provlyssna på de populäraste ljudboksuppläsarna. Jag har sammanställt ett litet bibliotek med både bra och dåliga inläsare-uppläsare av ljudböcker. Tryck bara på för att lyssna. Jag hoppas den här uppläsarsidan kan vara till nytta för er eller åtminstone som ett kul tidsfördriv. Jag kommer att lägga in fler uppläsare framöver. Hör gärna av er om ni saknar någon. Jag kommer även att göra det möjligt att rösta på den bästa inläsaren så vi får svart på vitt vem som regerar på ljudbokstronen. Är det Magnus Roosmann, Katarina Ewerlöf eller kanske Bo Jonsson 🙂 . Ta mig till Uppläsare-Provlyssna

mar 012011
 

Jag minns att jag var rätt skeptisk till den här boken när det begav sig. Möjligtvis var det den töntiga boktiteln som avskräckte, jag vet inte riktigt. Men jag misstog mig där för det här är en riktigt bra ljudbok. En internationell thriller som lätt leder till sträcklyssning och gör det svårt att stänga av.
Det börjar med ett mord på en ung flicka utanför Stockholm. Mördaren är en tysk ingenjör utan någon som helst koppling till offret. Continue reading »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...