2011 april » Ljudboksbloggen april, 2011 | Ljudboksbloggen
apr 292011
 

Nyinspelning av andra boken om den före detta militärpolisen Jack Reacher. Ni får kalla det vad ni vill. Kraftigt överdriven skräplitteratur eller simpelt tidsfördriv, det gör det samma. För mig är det alltid en höjdpunkt när det släpps en ny ljudbok av Lee Child. Kanske på grund av just det. Det är enkelt, rakt på sak och en allmänt skön avkoppling att följa med Jack Reacher på hans äventyr.

Den här gången som titeln antyder blir en kvinnlig FBI-agent kidnappad. Reacher som passerar förbi vid samma tidpunkt blir även han indragen i gisslandramat. Inlåsta i en skåpbil färdas de från Chicago mot okänt mål. De fattar tycke för varandra där bak i skåpbilen, Holly Johnson och han. När hon senare avslöjar sin bakgrund förstår Reacher vikten av att försöka rymma och föra henne i säkerhet. Men det han ännu inte vet är att mannen bakom kidnappningen är en mycket galen man och att fritagningen kommer att bli svårare än han någonsin kunnat ana. Dessutom tror FBI att Reacher har ett finger med i kidnappningen.
Det är spännande, actionfyllt och gränsen mellan fantasi och verklighet är som vanligt ganska tunn. Precis som det ska vara när Lee Child, Jack Reacher och Magnus Roosmann slår sina påsar ihop.

Ska man vara lite kritisk som jag har en ovana att vara ibland så finns det några saker som hamnar på minussidan.
Långa partier i boken är som hämtade ur en byggbeskrivning från Vi i villa. Reglar och paneler beskrivs mycket detaljerat. 2 tum 4, 3 tum 8 och kryssfaner, och mycket mera kryssfaner. Det är väl bara jag som stör mig på sådana här petitesser men lite pärlspont och snickarglädje hade ju livat upp, om inte annat för variationens skull 🙂

apr 282011
 

Bokförlagen har insett vikten av att förvandla gamla bortglömda talböcker till eftertraktade storsäljare.

Med monotona stämmor som främsta vapen gjorde bokdödarna med Bo Jonsson och Dodo Parikas i spetsen ett tappert försök att skjuta hela ljudboks-Sverige i sank.
Lyckligtigtvis blev utgången en helt annan och ljudböckerna är nu populärare än någonsin. Numera är ljudböckerna välgjorda produktioner med skickliga skådespelare i huvudrollerna. Dessutom kan jag skönja lite mer respekt från förlagens sida gentemot oss ljudbokslyssnare. Det jag syftar på och som ligger mig extra varmt om hjärtat är att om möjligt använda samma uppläsare till en serie av böcker som hör ihop på ett eller annat sätt. Jag tycker att den biten har blivit bättre även om det fortfarande finns en del svarta får kvar därute.

För att komma till saken och vad jag egentligen vill framhålla med det här inlägget är de nyproduktioner som görs på ”gamla” böcker. Det är så många böcker man börjat lyssna på men där kvaliteten på ljud och uppläsare varit så dålig att det inte varit lönt att fortsätta.
Lee Childs böcker om Jack Reacher är ett lysande exempel där första boken Dollar och andra boken Gisslan finns i fräscha nyutgåvor med Magnus ”Reacher” Roosmann som uppläsare.
Ett annat exempel är Bodil Mårtenssons böcker som jag inte klarat av att lyssna på i kronologisk ordning pga att för många uppläsare är inblandade. De flesta av hennes böcker om Joakim Hill spelas också in på nytt. Här är det Kjell ”coach” Bengtsson som ska förmedla och skapa känslan av enhetlighet.

Jag hoppas att det fortsätter på den här inslagna vägen då jag mest av allt önskar mig de första böckerna av David Baldacci i ny lyxförpackning.

apr 212011
 

Jag har grävt, ringt, mailat och dammsugit vårSverige efter information om Peter James nya bok Död mans fotspår. Men ingen har en susning. Men jag ger mig sällan eller aldrig även om det i det här fallet gäller något så trivialt som en ljudbok.Så med blödande nagelband och sönderskrapade knän ska jag göra ett sista tappert försök för att finna svaret på den största av gåtor. Jag ska kontakta Peder Falk, uppläsaren himself. Han om någon bör väl veta om han har läst in boken eller ej. I annat fall så är det här ett mysterium större än livet självt.
Skämt åsido. Det verkar inte finnas någon information alls om den fjärde boken om Roy Grace.

Angående bra kommande ljudböcker så har vi en kanonvår och sommar framför oss. Det finns några böcker som jag vill flagga lite extra för. Ljudböcker av författare som ligger mig extra varmt om hjärtat och som ni läsare med all säkerhet också kommer att tråna efter. Buthler och Öhrlunds Jordens väktare finns redan ute. David Baldaccis Till varje pris och Dennis Lehanes En mörk välsignelse (Här är Kenzie och Gennaro tillbaka igen förmodligen för sista gången) har jag tyvärr ingen uppgift om än, men………………….

…här följer några av vårens och sommarens guldkorn.

Viskleken av Arne Dahl 2011-05-27 – Äntligen! – Delar av A-gruppen tillbaka i ny europeisk organisation.
Livet deluxe av Jens Lapidus 2011-06-03 – Tredje boken. JW planerar storstilad comeback.
Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell 2011-07-25
Himmel över London av Håkan Nesser 2011-07-29
En ny Nesserbok är alltid en höjdpunkt.
För evigt dömd av Harlan Coben 2011-08-03
Lärjungen av Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt 2011-08-22 Andra boken om Sebastian Bergman.

Inom kort kommer en recension av Lee Childs Gisslan med Magnus Roosmann.

apr 152011
 

Jag tycker själv att Unni Lindell är en av nordens skickligaste författare. Produktiv som få med sina nitton böcker i bagaget. Så det är inget snack om att hon kan svänga ihop en bra story. Men varför då börja krångla till det så? Är det pressen och stressen att producera och leverera som straffar sig i hennes nya bok Sockerdöden?
Jag har själv lyssnat på Mörkermannen och Honungsfällan tidigare. Böcker som var lätta att komma in i där spänningen ökade successivt och som var svåra att lägga ifrån sig. I Sockerdöden är det spetsade öron som gäller för att få någon behållning av boken.

Det är ett virrvarr av karaktärer att bekanta sig med och hålla ordning på. Förutom huvudpersonerna Cato Isaksen och Marian Dahle har jag svårt att få grepp om de andra poliserna fast de förekommit i tidigare böcker. Det är dessutom en väldigt ojämn rytm i boken. Långa ganska händelselösa partier blandas med intensiva avsnitt fullproppade med så mycket information att det blir svårt att hantera. Men det är jag och mina åsikter. Många av er kommer med all säkerhet att tycka annorlunda och uppleva Sockerdöden på ett mer tilltalande sätt än vad jag gjorde.
Uppläsningen är däremot rytmisk som en sambaorkester, stabil som gjuten betong och trygg som famnen hos en mor – Magnus Roosmann

När jag recenserar och tycker till om ljudböcker försöker jag på mitt eget sätt förmedla intryck och upplevelser kring böckerna. Den här gången blev det mest åsikter om författaren och bokens brister istället för en direkt recension av själva storyn. Därför följer här ett utrag ur bokens baksidestext.

”Jag måste få prata med dig, Martin. Nu ska jag berätta det allra värsta.
Sexton år har gått sedan Kari Helene hittade sin lillebror liggande livlös på golvet. Tragedin avskrevs då som plötslig spädbarnsdöd. Nu får en vardaglig händelse Kari Helene att plötsligt minnas något helt annat. Något hon förträngt.
Polischefen Martin Egge är en gammal vän till familjen och den enda Kari Helene vågar avslöja allt för. Men kvällen före deras avtalade möte blir Martin påkörd av en bil och kort därefter dör han på sjukhuset.
Oslopolisens våldsrotel får därmed ett ovanligt krävande och uppmärksammat mordfall på sitt bord. Men inspektör Marian Dahle drabbas även personligen. Om det kommer fram hur nära hon och Martin stod varandra riskerar hon att flyttas bort från utredningen. I sin sorg sätter hon den egna karriären på spel, och lojaliteten till kriminalkommissarie Cato Isaksen och hela polisteamet på hårda prov.

Jag hoppas nu att Unni Lindell tar sig samman och levererar nästa bok på det gamla vägvinnande sättet som vi är vana vid.

apr 112011
 

Det här var kusligt bra i ordets rätta bemärkelse. En bok som gör lyssnaren frustrerad, förbannad och till slut ändå hoppfull. Idén till storyn är så enkel att man inte kan sluta fundera på varför man inte själv hann att skriva boken före Koppel. Men det är bara att bita i det sura äpplet och vackert sätta sig på betraktarnas och åhörarnas bänk.

Istället för en direkt recension tänker jag placera handlingen hemma hos dig.
Fantisera lite nu…din kvinna eller man är spårlöst försvunnen. Han eller hon skulle bara ta ett glas vin med sina arbetskamrater. Men på morgonen därpå är den ena sänghalvan fortfarande tom. Han/hon har vänstrat och befinner sig på en grönare sida än din. Det är din första tanke. När det går ännu några dagar utan ett enda livstecken befarar du det värsta. Hon är död-mördad.
O nej det är ”värre” än så. I själva verket befinner hon sig bara ett hundratal meter ifrån dig. Din granne har nämligen inrett ett ljudisolerat rum där han tänker förvara din livskamrat för alltid. För att strö ytterligare en nypa salt i såren kan din sambo följa dig och de närmaste omgivningarna via en bildskärm.
Det här vad Mike Zetterberg råkar ut för. Naturligtvis blir han själv misstänkt för det mystiska försvinnandet. Ryktet går och både polisen och en del av hans vänner ser med mycket skeptiska ögon på hans sambo Ylvas hastiga sorti.

Roten till det onda är en välplanerad hämd vars historia sträcker sig mer än tjugo år tillbaka i tiden. En hämd som berör ytterligare tre personer. Jag rekomenderar er varmt att snarast införskaffa den här sträcklyssnaren. Kommer aldrig mer igen är också ett skönt avbrott från de mer hårdkokta deckare jag lyssnat på den senaste tiden.
Angående uppläsningen så känns Per Ragnar lite svajig till en början men man vänjer sig. En bit in i ljudboken är han hemma och får till slut ett godkänt betyg av mig.

apr 082011
 

Jag är ständigt på jakt efter nyheter som rör ljudböcker. Den här gången har jag snubblat över en artikel i Gefle Dagblad. Kommunen är i färd med att upphandla en så kallad mediejukebox som ska placeras i vänthallen på tågstationen. Det finns ett flertal mediejukeboxar utplacerade på våra bibliotek redan i dag, men kommunens initiativ till ännu bättre tillgänglighet och service är ju strålande nyheter.
Jag hoppas att fler kommuner tar efter och placerar ut sådana där ”godisautomater” lite varstans.

Men till dess är det bara att gratulera alla reslystna med destination Gefle.
Vill du läsa hela artikeln så hittar du den HÄR.

apr 062011
 

Ja då kan man sätta upp ännu en bok av Michael Connelly på listan över avverkade ljudböcker.
I hans nya bok Fågelskrämman dyker två välbekanta karaktärer upp igen, nämligen journalisten Jack McEvoy och FBI-agenten Rachel Walling. Jack har efter sex år på LA Times fått sparken. Han är nr 99 av 100 på listan över uppsagda. Som om det inte vore nog så har han även fått det tvivelaktiga nöjet att lära upp sin egen efterträdare.
När en gammal kvinna kontaktar Jack och anklagar honom för att ha skrivit en felaktig artikel om hennes mordåtalade son anar han möjligheten till ett sista scoop. Jack börjar rota i den aktuella mordutredningen som av pressen fått namnet ”bakluckemordet”. När han sedan upptäcker likheter med ett mord på en stripteasedansös i Las Vegas späs tvivlen på. För där kan den mordåtalade Alonzo Winslow omöjligtvis befunnit sig vid tidpunkten för mordet.

Han flackar runt i USA:s västra delstater i jakt på bevis och när han ska checka ut från ett hotell i Nevada är hans kreditkort spärrade, bankkontona tomma och mobilen obrukbar. Det han inte vet är att hans elev och efterträdare Angela Cook som nyfiket hjälper honom i arbetet utlöst en digital fälla. Mördaren vet att de är honom på spåren och kan utnyttja den informationen till sin fördel.
Jack McEvoy tvekar men kontaktar till slut Rachel Walling och ber om hjälp. Det var tio år sen sist, och han hade ju lovat att aldrig mer höra av sig. Men gammal kärlek…..

Jag får lite känslan av Déjà vu här. Det är en Poeten i ny tappning. Deras kärlekskranka kroppar har i och för sig blivit tio år äldre och mördaren är en annan men (Jag vill inte klaga och säga att Fågelskrämman och Poeten är samma bok) jag känner igen mig lite bara. Men det finns en radikal skillnad mellan böckerna. I Poeten avslöjas mördaren på sista sidan vars motsvarighet i Fågelskrämman på första. I alla fall för oss lyssnare.
Det är hursomhelst väldigt välskrivet, ruggigt spännande och förbannat bra uppläst. Det är ett signum.
Man vet alltid vad man får när man anlitar firma Connelly & Roosmann.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...