2011 juli » Ljudboksbloggen juli, 2011 | Ljudboksbloggen
jul 212011
 

Ett telefonsamtal från en mor till sin son är inledningen till en historia som ändrar skepnad flera gånger under resans gång.

När Evan Casher kommer hem till sitt föräldrahem finner han sin mor mördad. Själv blir han bunden och med en snara runt halsen är Evan ytterst nära att även han tar samma väg som modern in i evigheten. Men en mystisk man räddar honom och en kamp för övelevnad och en rafflande jakt på sanningen tar sin början. Men trots ett bra tempo berörs jag inte nämnvärt. Kanske för att man redan vet vilka de fula fiskarna är och dels för att jag inte riktigt kommer överens med uppläsaren, Jonas Karlsson. I dialogerna använder han något slags bebisspråk som drar ner betyget rejält. Evan Casher låter mer som en åttaåring än sina verkliga tjugofyra.

Men det konstiga med tveksamma uppläsare och mediokra ljudböcker är att man vänjer sig vid dem efter ett tag om man plågar sig lite. Det gäller bara att ta sig över den berömda smärttröskeln.
Och plötsligt! Det tar sig, storyn är ju inte alls så enkelspårig som den först tycktes vara. Den visar sig i själva verket var riktigt smart. För Evan är frågorna fler än svaren och det är inte alltid som man tror. Det visar sig att hans ursprung är mycket mörkare än han någonsin kunnat drömma om.
Så när Karlsson slängt barnböckerna för att istället själv ryckas med i den spännande upplösningen av den här ljudboken så blir det ganska bra till slut….trots allt.

Nu tänker jag kasta mig in i nästa utmaning. Jag har sågat Jonas Malmsjö jäms med fotknölarna mer än en gång men nu ska han få en ärlig chans att övertyga mig om sin duglighet som uppläsare. Snabba cash var riktigt bra (Morgan Alling), Aldrig fucka upp hoppade jag över (blev ganska sågad i pressen)(Malmsjö), men Livet de luxe av Jens Lapidus har jag sett fram emot nu när det gamla gänget med JW och Jorge är tillbaka. Så please Jonas Malmsjö! Läs bra!

 

jul 172011
 

Jag har lyssnat på Bodil Mårtenssons böcker helt ostrukturerat och det här är den femte boken om Joakim Hill vid Helsingborgspolisen. Det är lite synd eftersom Hills privatliv går som en röd tråd genom alla böckerna. Att jag inte lyssnat på böckerna i kronologisk ordning beror till stor del på att de till en början spelades in som talböcker. Talböcker är för mig en svordom och uppläsarna har för det mesta mindre inlevelse än en receptionist på försäkringskassan. Men det har blivit ändring på det nu för böckerna spelas in i nya fräscha versioner med Kjell ”coach” Bengtsson som med sin sköna raspiga stämma ger nytt liv åt Bodil Mårtenssons böcker. Så du som ännu inte lyssnat på hennes böcker gör klokt i att börja från början.

I ”Jag vet att du är ensam” gäckar en seriemördare polisen i Helsingborg och som titeln antyder så har mördaren järnkoll på vilka kvinnor som befinner sig ensamma hemma. Han ringer och viskar fram sina hotelser och den närmaste tiden fylls flera kvinnors vardag av både oro och skräck. Vi får följa flera livsöden och i de fall som mördaren gjort verklighet av sina hot är brottsplatsutredningen proffsigt beskriven med allt vad den senaste tekniken har att erbjuda. Bodil Mårtensson känns mycket trovärdig och har med all säkerhet gjort sin läxa. Det är spänning från början till slut, något som jag inte varit bortskämd med i de tidigare ljudböckerna om Joakim Hill som jag lyssnat på. Jag ska inte nämna VAD som händer i slutet av boken men jag vill ändå ta upp att någonting händer. Plötsligt är boken slut och du sitter med hakan nere vid knäna någonstans, jag lovar. Just det här är pricken över iet som gör ”Jag vet att du är ensam” till min Bodil Mårtensson-favorit.

jul 152011
 

Jag har många böcker i huvudet som ännu inte blivit recenserade. Jag tycker därför att det vore på sin plats att lyfta fram Michael Hjorth och Hans Rosenfeldts debut – Det fördolda. Dels för att det är en väldigt bra ljudbok men framförallt då deckarduon är högaktuell igen då den andra boken (Lärjungen) om Sebastian Bergman släpps som ljudbok den 22 augusti.

Filmer och TV-serier baseras ofta på böcker men i det här fallet är det faktiskt tvärtom. Många av er såg  den säkert på SVT i julas, men då under namnet ”Den fördömde”. Enligt mig så är ljudboken betydligt mycket bättre än TV-serien.

Intrigen…
Det börjar med ett samtal till polisen. En sextonårig pojke, Roger, är försvunnen, och hans mamma är orolig.

Polisen i Västerås rycker ut, efter ett par dagars schabbel då ärendet blivit liggande. Haraldsson – som egentligen borde vara hemma för att befrukta sin hustru – får ansvar för sökandet. Så gör man ett fruktansvärt fynd i ett träskområde och tragedin är ett faktum.
Psykologen Sebastian Bergman, profilerare och en av Sveriges främsta experter på seriemördare, befinner sig i Västerås för att röja upp dödsboet efter sin mamma. Sedan han förlorade sin hustru och sin dotter i tsunamin har han dragit sig tillbaka från allt polisarbete. Han är känslomässigt avstängd, befinner sig lätt på dekis och har återfallit i ett tidigare sexmissbruk.
Men Rikskrim – som tagit över fallet – behöver hans hjälp. Sebastian Bergman finner sig för första gången på mycket länge indragen i en mordutredning. Han blir alltmer engagerad, och har dessutom sina högst personliga motiv för att vilja få tillgång till ett polisregister.
Alla ledtrådar pekar mot den fina Palmlövsskolan, där Roger gick. En till synes perfekt miljö, med allt större sprickor i fasaden.

Den sexmissbrukande psykologen Sebastian Bergman är underbar. Han retar upp sina kollegor och han retar upp mig. Han är arrogant och hans psykologikunskaper kommer väl till pass då kvinnor ska på fall. Men det är han som gör boken så man kan inte låta bli att gilla honom trots att han är en skitstövel. Men den som står för humorn i boken är den käre Haraldsson vid Västeråspolisen. Han gör det mesta fel och det beskrivs på ett utomordentligt roligt sätt. Här har författarduon använt sina komiska färdigheter väl.
Uppläsare är Niklas Falk som jag tycker passar utmärkt för uppgiften att representera den egensinnige psykologen Sebastian Bergman.

Jag hade  inga höga tankar om den här boken det måste jag erkänna. Jag vet inte om det var konstellationen mellan manusförfattaren till Svensson Svennson och proramledaren för Parlamentet som fick mig att ana oråd. Inget ont om något av programmen men som deckarförfattare var jag tveksam till duon. Men jag hade fel i min bedömning för det här var riktigt bra. Om det beror på mina lågt ställda förväntningar eller om boken  faktist är så bra som jag tror, det överlåter jag åt er att bedömma.
Men cliffhangern på slutet är iallafall magisk.

jul 072011
 

Jag måste erkänna att jag aldrig hade hört talas om Jeff Abbott tidigare.
Men tack vare den exponering som Adrenalin har fått hos alla nätbokhandlare var det svårt att missa den. Det är jag väldigt tacksam för i dag för det här är helt i min smak.

Det här den första boken om CIA-agenten Sam Capra.
Här följer ett stycke ur handlingen. ”Sam Capras liv är perfekt. Han har den perfekta lägenheten i London, det perfekta jobbet på CIA, den perfekta hustrun – Lucy – som är gravid i sjunde månaden med deras första barn.
Men en solig morgon i november går allt i tusen bitar. Lucy ringer Sam på jobbet och ber honom lämna byggnaden omedelbart, vilket han gör – sekunderna innan en bomb exploderar och dödar alla därinne. Lucy försvinner spårlöst och Sam vaknar upp i en fängelsecell, misstänkt för förräderi.
Varför ringde Lucy? Är hans fru – kvinnan han trodde sig känna bättre än någon annan – en förrädare, eller är hon och deras ofödda barn i händerna på mördarna som sprängde Sams kollegor i luften? Berövad sin familj, sitt jobb och sin frihet, kastas Sam in i en desperat jakt för att rädda sitt eget liv och ta reda på sanningen om dem han älskar.”

Det här är mallen på hur jag vill att en ljudbok ska vara.
Där förattaren i symbios med uppläsaren naglar fast lyssnaren till den grad att vardagliga sysslor och göromål känns helt ovidkommande – Det är bara ljudboken som existerar.
I det här fallet är det action från första andetaget och Jeff Abbott har med influenser från alla mina favoritförfattare (Connelly, Baldacci, Coben, Kernick mfl) kokat ihop en riktigt vass actionthriller.
Jag rodnar nästan av alla superlativer jag öser över den här boken men den är till 95% ruggigt bra. Då har jag bara 5% kvar av den roliga biten – det negativa – sågen. Jag har inte så mycket att klaga på idag så 5% räcker gott. Jag vill inte avslöja något avgörande men mot slutet av boken är det en del saker som jag stör mig lite på bla ”vapnet”. Men utan ”vapen” ingen story. 🙂 Ni kommer att förstå.

Felix Engström har jag inte nämnt så mycket om än, men han är i allra högsta grad delaktig till det höga betyget.
Ännu en skådespelare med uppläsartalang. Jag hoppas verkligen att Felix Engström agerar historieberättare även nästa gång det nalkas uppdrag för Sam Capra.

jul 052011
 

Jag vill tacka alla besökare som fortfarande hittar hit trots min brist på närvaro. Man ska aldrig skylla ifrån sig men jag hävdar min rätt till upprättelse. Jag försvarar mig med bröllop och bröllopsresa, därav min långa frånvaro. Men med nyladdade batterier ser jag fram emot att driva den här bloggen framåt. Emellan champagnen och stranden så har det trots ”honeymoon” ploppat upp en hel del idéer på hur jag vill att framtiden för ljudboksbloggen ska se ut. Har ni kära besökare några egna förslag så hör gärna av er.
Som avslutning vill jag önska er alla ljudbokslyssnare en riktigt skön sommar.

Glöm inte att hålla tummarna för damlandslaget som i fotbolls-VM i Tyskland har två riktiga ljudboksälskare i form av mittbackslåset Sara Larsson och Charlotte Rohlin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...