2011 september » Ljudboksbloggen september, 2011 | Ljudboksbloggen
sep 302011
 

Enligt ett dokument från det koloniala arkivet ska en svensk kvinna varit ägare till en bordell i Lourenco Marques, den stad som idag heter Maputo och är huvudstad i Mocambique. Det är det enda man vet om denna mystiska kvinna. Det är ett litet frö till en roman men alldeles tillräckligt för Henning Mankell som kan börja skapa en historia väl värd att berättas.

Från ett fattigt hem i Härjedalen beger sig romanens huvudperson Hanna Renström mot Sundsvall. Där mönstrar hon på ett fartyg som kocka med destination Australien. Men innan man ens nått Afrika har hon både gift sig, bytt efternamn till Lundmark och blivit änka. När fartyget lagt till i Portugisiska Östafrika (nuvarande Mocambique) bestämmer sig Hanna för att lämna skeppet för att aldrig mer återvända. Svårt sjuk och tyngd av sorg tas hon omhand av prostituerade på en av stadens bordeller. Bordellägaren uppvaktar henne och snart är hon gift på nytt. Även denna gång går maken före henne in i evigheten.
Att författaren tar livet av två äkta män på så kort tid känns ändå relevant för romanens fortsättning. Dels för att ge den en skjuts framåt men också  för att rikta  mer ljus på bokens verkliga huvudperson, den tvåfaldiga änkan Hanna från Funäsdalen.
Vi får följa hennes liv som nybliven bordellägare och de svårigheter och utmaningar hon ställs inför i kolonialtidens Afrika.
Hon befinner sig i ett gränsland och har svårt att närma sig de svarta på ett mer känslomässigt plan. Skillnaden mellan svart och vit är avgrundslik. Hon formas allt mer av den koloniala livsstilen och får med tiden allt svårare att identfiera sig med den flicka hon en gång var. Den döde makens schimpans är hennens enda riktiga vän och följeslagare som i boken även får symbolisera något slags mellanting mellan djur och människa.

Det här är en ljudbok som väcker starka känslor tagna från en tid som jag själv vet väldigt lite om. Men Henning Mankell har med den här boken fångat mitt intresse för kolonialtidens barbari och som jag genast tänker skaffa mig mer information om.

Jag ska naturligtvis nämna Angela Kovacs som med sin röst ger liv åt den här märkliga och omtumlande historien på ett utmärkt sätt.

sep 232011
 

foto: Erik Abel

Grattis Morgan Alling! som med sin egen bok Kriget är slut tilldelades Iris Ljudbokspris 2011.
Han kunde inte själv närvara vid prisutdelningen pga sjukdom, men hans fru Anna-Maria Dahl mottog priset i hans ställe.
Kriget är slut är Morgan Allings debut och han läser den dessutom själv.

Via videolänk sade han så här: ” Det är det första priset jag vunnit, så det är extra kul. Dessutom är det lite av en revansch
eftersom jag tjatade hål i huvudet på förlagen att ge ut min ljudbok, säger Morgan Alling.”

Juryns motivering:
Det extrema i det vardagliga och det vardagliga i det extrema skildras i Morgan Allings ”Kriget är slut”. En osentimental uppläsning av författarens uppväxt utan att svika barnets perspektiv.

Läs mer om Ljudboksprisets monterprogram under bokmässan här

Jag får väl skämmas lite eftersom jag inte har lyssnat på Morgan Allings Kriget är slut än men jag lovar att ta tag det här och komma med en recension så snart som möjligt. Det här får bli prioritet No 1 efter den här fullspäckade helgen.

sep 222011
 

Ja, idag är det äntligen dags för det största priset i vår lilla genre. Men med den fantastiska utveckling som ljudböckerna haft de senaste åren är vi snart både i kapp och förbi vår fysiska motsvarighet. 😉
Att Iris ljudbokspris kommer att klassas som en riktigt tung titel  även i framtiden behöver man inte vara raketforskare för att inse.

Det är mycket hemlighetsmakeri kring årets vinnare och i ljudfilen här intill kan ni höra lite hur tankarna går hos juryn inför avslöjandet senare idag. Iris ljudbokspris – Juryn diskuterar

Kl 14:00 på Bok & biblioteksmässan utses vinnaren.
För mig finns det bara två alternativ, Kriget är slut av och med Morgan Alling eller Rapsbaggarna av Karin Brunk Holmqvist med Stefan Sauk som uppläsare. Hmmm, Stefan Sauk är ju en av mina favorituppläsare men jag kör till med Morgan Alling.

Varför har Christian Fex tagit till skånskan igen, jag som tyckte att han läste riktigt bra förut. (jämför själva)
Ursäkta alla skåningar men jag skulle heller inte vilja ha en uppläsare som läste på min hemska västgötska.

sep 202011
 

Sjuttonåriga Haley McWaid försvinner spårlöst från sitt hem utanför New Jersey. Det går månader utan ett enda spår och med all säkerhet kommer fallet att förbli ouppklarat. Om nu inte Dan Mercer har någonting med försvinnandet att göra.
Dan har nämligen gått rakt in i Wendy Tynes fälla. Wendy är reporter på ett TV-program där misstänkta pedofiler tas på bar gärning. Dan tror att han ska hem till en flicka men istället möts han av Wendy Tynes kamerateam. Eftersom Dan arbetar med ungdomar riktas misstankarna mot honom även i fallet med försvunna Haley McWaid. Men med hjälp av en skicklig advokat och brist på bevis blir han ändå frikänd.
Wendys program läggs ner och hon får sparken från TV-bolaget. Hon beslutar sig då för att själv gräva fram sanningen om Dan Mercer. För att finna svaren på sina frågor måste hon börja leta långt tillbaka i tiden. Någonting hände där, en natt, för längesen.

Det är alltid en höjdpunkt när det släpps en ny bok av Harlan Coben på svenska. När den sedan framförs av Reine Brynolfsson som med hela sin själ ger liv åt hans berättelse är lyssningsupplevelsen total. Harlan Coben har överraskat mig varje gång och i För evigt dömd gör han inga undantag från den regeln. Med en allvarlig historia i grunden, kryddad med träffsäkra associationer är det omöjligt att lämna den här boken oberörd.

sep 202011
 

Har precis lyssnat klart på Harlan Cobens nya bok För evigt dömd.
Vad jag tyckte om den det ska jag avslöja i recensionen som troligtvis kommer i morgon.

Nästa bok i öronen blir Henning Mankells – Minnet av en smutsig ängel.
Det är sent men jag orkar nog med prologen innan jag somnar.

sep 092011
 

Lärjungen är den andra boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.
Ett antal kvinnor mördas i sina egna hem under rituella former. Morden är kopior av de bestialiska brott som Edward Hinde begick för nästan femton år sedan. Det var Sebastian Bergmans kunskaper om seriemördare som ledde fram till ett gripande den gången. När han förstår att de nya morden är riktade mot honom personligen tvingar han mer eller mindre rikskriminalen att ta med honom i utredningen. Ett beslut som inte är omtyckt av alla i gruppen och som kommer att genomsyra hela berättelsen.

Trots sin brist på empati lyckas den sexmissbrukande skitstöveln Sebastian Bergman locka över mig på sin sida och få mig att känna en viss sympati för honom. Utan tvivel så är det maktlösheten, frustrationen och skuldmedvetenheten av att vara personligt involverad i händelserna som får Sebastian att blotta en skörare och mänskligare sida av sig själv.

Jag tycker för egen del att boken är i längsta laget. För en ljudbok på drygt 22 timmar krävs det något utöver det vanliga för att hålla kvar lyssnarens intresse. Något så spektakulärt bjuds vi tyvärr inte på även om boken är bra. Man börjar längta till slutscenen lite väl tidigt vilket är ett dåligt tecken i de här sammanhangen. Det blir en väldigt lång transportsträcka mot den slutliga finalen.
Vad  som gör den vägen lite kortare är Thomas Haraldsson nyutnämd anstaltschef. I sin nya chefsroll begår han ännu fler fel än han gjorde som polis i den förra boken – Det fördolda. En färgklick som lockar till många skratt, var så säker.

Niklas Falk tycker jag passar bra som uppläsare till Lärjungen även om han inte är någon av mina absoluta favoriter. Men om uppläsaren är okej tycker jag att han/hon ska följa med genom hela ljudbokssviten. Jag avskyr när förlagen blandar uppläsare helt utan tanke. Det uppfattar jag som ren nonchalans och brist på respekt mot oss ljudbokslyssnare.
Det är ju trots allt vi som håller den här branschen vid liv; så var rädda om oss.

sep 012011
 

Jag vet ännu inte hur många dagar jag tänker spendera på bokmässan i år men om jag bara får välja en enda dag så känns lördagen den 24 september given. Det är främst ”Deckarlördag” som får det att vattnas i öronen. Nåja, en del formuleringar är sämre än andra, men i allafall. I ljudbokshänseende känns lördagen mest lockande och det kommer att krävas en hel del planering för att få ut så mycket som möjligt av den här dagen. Programmet är minst sagt späckat så memorering av tider och platser blir prio ett de närmaste dagarna.

Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth berättar om sin nya bok, Lärjungen. Den ska jag för övrigt börja lyssna på efter det här inlägget. Ni har väl inte glömt cliffhangern i slutet av deras förra bok, Det fördolda.
Elias Palm
kommer också till bokmässan och pratar om sin nya deckare, Causa mortis. Elias Palm som kan titulera sig både modell, författare och rättsläkare. Jag tyckte att hans författardebut Corpus delicti gav mersmak så jag ser fram emot Causa mortis som släpps som ljudbok den 2 september. Perfekt, då hinner man med den också i god tid före bokmässan.

Dessutom blir det korsförhör från scenen i E-hallen med våra populäraste deckarförfattare. De som står inför skranket är bla. Denise Rudberg, Ann Rosman, Elias Palm, Karin Alfredsson, Mari Jungstedt, Unni Lindell, Viveca Sten och Arne Dahl m.fl. Det är för övrigt deckarakademin som håller i trådarna.

Jag ska fortsätta min jakt på fler guldkorn till den här fantastiska helgen i slutet av september. Närmare julafton(eller möjligen midsommar för somliga) kommer man inte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...