2011 november » Ljudboksbloggen november, 2011 | Ljudboksbloggen
Nov 182011
 

Harry Bosch blir kallad till en spritbutik där den kinesiske ägaren skjutits till döds. Efter att ha förhört offrets anhöriga och tittat igenom filmen från butikens övervakningskamera riktas hans misstankar mot en triadmedlem. Bosch får sedan ett anonymt och hotfullt telefonsamtal där han beordras att släppa den misstänkte och dra sig ur utredningen. För att vrida om kniven ytterligare skickas ett högst personligt filmklipp till hans mobil och Harry Bosch står nu inför sitt svåraste och mest privata fall hittills.
Nio drakar skiljer sig mycket från tidigare böcker då den är mer personlig och dessutom skildrar en helt annan miljö och kultur än den i Los Angeles som alla Michael Connelly-fans är vana vid. Istället är större delen av handlingen förlagd till Hongkong. Det är här de maffialiknande triadnätverken har sin högborg och dessutom staden där Harrys exfru Eleanor och dotter Madeline är bosatta.

Ni kan säkert ana vart åt det lutar. Dessutom har Michael Connelly kryddat den asiatiska mystiken med fartfyllda actionscener, grymhet, känslor och massor med smärta. ”Hongkongdelen” av boken är brutalt lättlyssnad. Magnus Roosmann som uppläsare behöver jag inte ens presentera, han ÄR Harry Bosch eller om barnen fått bestämma uttryck, HAN ÄGER.

Det som drar ner betyget är den ganska sega första fjärdedelen av boken som utspelar sig i LA. Den stad som Connelly fått oss att trivas så bra i är i det här fallet bara en låång startsträcka mot äventyret i Hongkong. Men jag står ut med det då de sista 75 procenten är riktigt vassa.

För att sprida ytterligare ljus i vintermörkret så släpps Michael Connellys Prövningen som ljudbok den 2:a januari 2012.
Vill du vara först på den kan du förhandsboka Prövningen hos Ginza eller Bokus. Prövningen är en Mickey Haller-bok men jag vet att Harry Bosch finns med på ett hörn även där.

Nov 072011
 

Det har släppts många bra ljudböcker den senaste tiden och fler är på gång. Jag vill hålla er informerade och uppdaterade om vad som är hetast just nu och vad som är på gång under november månad.

Zlatans självbiografi har snackats upp rejält under de senaste veckorna och för ett klappande fotbollshjärta känns den given på önskelistan. Det är nog ingen Tranströmer direkt men Zlatan är Zlatan. Uppläsare är för övrigt Jonas Malmsjö, inte illa.
Jag är Zlatan släpps 2011-11-15 Ladda ner boken som mp3 hos Bokia

Lars Keplers nya ljudbok Eldvittnet som släpps 2011-11-11  kanske intresserar er lite mer. Här är det återigen Jonas Malmsjö som parkerat sig bakom mikrofonen. Det är många ljudböcker som ligger och väntar på sin tur men jag ser fram emot att snart kunna lyssna på den tredje boken om kriminalkommisarie Joona Linna.

Det finns ytterligare några guldkorn som är värda att nämna så det kommer med all säkerhet bli en väldigt intensiv ljudboksvinter.

Lee Child – Värt att dö för 2011-11-08
Lars Kepler – Eldvittnet 2011-11-11

Zlatan till David Lagercrantz Jag är Zlatan 2011-11-15
Liza Marklund – Du gamla du fria 2011-11-23

Jag lyssnar fortfarande på Michael Connellys Nio drakar. I början på nästa år kommer hans nya ljudbok Prövningen där Lincoln lawyer-advokaten Mickey Haller är tillbaka.

Nov 042011
 

Thomas Erikson och Alex King. Där har ni två nya namn att lägga på minnet som med all säkerhet kommer att slukas av deckartörstiga läsare/lyssnare under en lång tid framöver.
I Bländverk får vi för första gången möta beteendevetaren Alex King. Då äpplet sällan faller långt ifrån trädet kommer det väl inte som någon större överraskning att det är just beteendevetenskap som Thomas Erikson verkar inom och försörjer sig på när han inte ägnar sig åt att skriva deckare.

Till handlingen då där både huvudpersonen och mördaren gör storslagna entréer under minst sagt spektakulära former.

Inför 500 förväntansfulla åhörare ska Alex King snart inleda sitt föredrag. Han har förberett sig i veckor inför uppgiften så det är med en känsla av upprymdhet han blickar ut över publikhavet. Men hans enmansshow blir kortvarig. Från en avsats högt upp i salongen har lönnmördaren fixerat sitt kikarsikte mot en av de främre stolsraderna där en känd företagsledare sitter. Inom loppet av en bråkdels sekund är uppdraget slutfört och lugnet i salen har förvandlats till panik.
Ja, Thomas Eriksons debut Bländverk har kortast möjliga startsträcka och det dröjer inte länge förrän jag är helt uppslukad av handlingen. Jonas Malmsjö bygger upp förväntningarna ytterligare då han med sin röst skapar en kuslig närvaro och en känsla av att ljudboken nästan andas spänning.

När ytterligare en förmögen affärsman mördas kallas Alex King in som vittne. Det leder senare till att han med hjälp av sina kunskaper i människors beteende blir delaktig i utredningen som konsult. Tillsammans med kriminalkommisarie Gabriel Hellmark och inspektör Nina Mander börjar jakten på en knivskarp hjärna och en helt ny form av organiserad brottslighet.

Parallellt med de aktuella mordfallen får vi följa Gabriel Hellmarks bror, Fredric. Han har som journalist åtagit sig uppdraget att skriva en biografi om en person som förväntar sig mer av honom än han någonsin kunnat föreställa sig.

Händelseförloppet växlar effektivt mellan karaktärerna och i avsnitten med Fredric Hellmark även tidsmässigt. Det är en skickligt skriven finess som bygger upp spänningen ytterligare.
En lektion i hur man genom DISC-profilen använder färger för att bestämma en persons beteende får man på köpet. Jag kan lova att ni kommer att glömma bort handlingen för en stund för att i stället fundera över vilken färg ni själva tillhör.

Det här är en riktigt bra debut så från Ljudboksbloggen blir det full pott.

Om jag ska jämföra Thomas Eriksons Bländverk med något annat så tycker jag den och Stefan Tegenfalks böcker ligger ganska nära varandra och är skrivna i ungefär samma stil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...