2012 januari » Ljudboksbloggen januari, 2012 | Ljudboksbloggen
jan 242012
 

”Värt att dö för” är en helt fristående bok om Jack Reacher som tidsmässigt tar vid i efterdyningarna av ”61 timmar”.

Det är en något mörbultad Jack Reacher som gör entré i det 15:e äventyret som Lee Child skapat åt honom. På väg mot Virginia passerar Jack Reacher Nebraska någonstans på den amerikanska landsbygden. Bara ett kort stopp, en enda övernattning på traktens motell. Men som så många gånger förr ruvar även den här lilla avkroken på en mörk hemlighet och Jack Reacher lämnar sällan eller snarare aldrig en sådan plats förrän han har städat upp – ordentligt.

Reacher fattar ganska omgående misstanke om att allt inte står rätt till i den lilla staden. Traktens befolkning är slutna, beter sig märkligt och visar tydliga tecken på rädsla. Det framgår snart att det är en familj vid namn Duncan som härskar över hela bygden och dess invånare. Det är nästan lite Törnrosdalen över det hela.
Stämningen är hotfull och Duncans skyr inga medel för att bli kvitt den snokande före detta militärpolisen.
Men den ljusskygga affärverksamhet de bedriver lockar till sig fler aktörer och snart kryllar den ödsliga trakten av både italienare och iranier.
För att spetsa till historien ytterligare finns det en väl bevarad hemlighet om en flicka som försvann spårlöst för länge länge sen.

Trots en ganska rörig historia med många diffusa karaktärer att hålla ordning på är ”Värt att dö för” ett klart lyft gentemot den förra, ”61 timmar”. Som vanligt är språket enkelt och rakt på sak. Skottlossningar och slagsmål är omsorgsfullt formulerade, och vem kan, på gott och ont beskriva ett knytnävsslag mer detaljerat än Lee Child?

Två Reacherböcker på raken var nog lite to much både för er och för mig. Jag hade som bekant lite svårt att hålla isär de båda ljudböckerna i mitt förra inlägg. Jag känner mig således ganska mätt på Jack Reacher och det kommer dröja innan jag besöker USA:s ödemarker igen, men man undrar ju om han inte har lite kärlek på gång igen den käre Reacher om han nu kommer fram någon gång till den där militärbruttan i Virginia…..

….Magnus Roosmann då? Jo, han var lika bra som han brukar vara – precis som vanligt.

jan 202012
 

Då har jag efter många om och men lyssnat klart på ”61 timmar” av Lee Child så recension på den kommer inom kort.
(*se kommentarer efter det här inlägget)

Jag hade tänkt att kasta mig över Michael Connellys ”Prövningen” nu men får nog tänka om efter dagens glada överraskning.

Efter en liten ljudbokstorka finns det för tillfället ett hav att ösa ur. Jag har många ljudböcker som står på kö och som jag bara måste lyssna på, helst nu och alla på en gång. ”Prövningen” är en av dem och överlägsen etta på den listan.
Men när jag hämtade posten i dag och ett rykande hett paket innehöll Joe Nesbøs senaste ljudbok ”Gengångare” får nog Mickey Haller och Harry Bosch vänta ett par dagar till på sin tur.

I normala fall hade jag börjat med Michael Connellys bok alla dar i veckan; men nytt är nytt och nytt är hett.

jan 102012
 

61 timmar är den 14:e boken om vagabonden och den före detta militärpolisen Jack Reacher.

Allt är sig likt. Reacher anländer till en avlägsen håla någonstans i USA.
Den här gången heter staden Bolton, belägen i ett kargt och vintrigt South Dakota. Bussen han färdas i kör av vägen i den kraftiga snöstormen.

Det är inledningen på några dagars ofrivillig vistelse i en småstad som ska visa sig vara lika korrupt som småstäder Reacher besöker brukar vara. De tycks alla ha sina egna lagar och regler och i skuggorna lurar alltid en mäktig ”superskurk” med storhetsvansinne. Den här gången heter han Platon. En liten man med stora resurser som inte skyr några medel för att uppnå sina mål.

Men det är runt en kvinna historien i huvudsak kretsar kring. Hon ska nämligen vittna i en kommande rättegång och måste skyddas till varje pris. Ett dödshot hänger över henne och en okänd mördare smyger omkring därute någonstans, redo att slå till. Vad som då är ganska passande i sammanhanget är att en viss Jack Reacher befinner sig i stan.

Det som skiljer sig från tidigare böcker är ett nytt grepp av författaren i form av en nedräkning som startar samtidigt som boken; 61 timmar kvar.
Med jämna mellanrum uppmärksammas lyssnaren på hur långt det är kvar till en speciell händelse som antas vara något alldeles extra. Tyvärr skapar Lee Childs påhitt mer förvirring och frustration än som den spänningshöjare det förmodligen var ämnat som.

61 timmar är definitivt inte det vassaste som Lee Child har presterat, men en Reacher-bok är alltid en Reacher-bok. Så trots den förvirrande betydelsen av bokens titel befinner man sig i ganska trevligt sällskap trots allt. Med Magnus Roosmann i gammalt gott slag samt allas vår hjälte Jack Reacher blir det aldrig tråkigt och det är lika lättlyssnat som alltid.

 

jan 042012
 

Vi konsumerar allt färre böcker.
Svenskarna köper färre böcker och lånar färre böcker på biblioteket.

Men i en alltmer digitaliserad miljö är det inte säkert att vi läser mindre för det.

Efter ett toppår 2007 har de svenska bokförlagen tappat i försäljning tre år i rad. Förlagens bokförsäljning har sedan 2008 minskat med fem procent, samtidigt som antalet utgivna titlar minskat med över åtta procent.

Biblioteksstatistiken pekar i samma riktning. Från 2000 till 2010 minskade antalet boklån med 18 procent, enligt en färsk rapport från Kungliga biblioteket. Visserligen har utlåningen av audio- och videomedier som e-böcker, ljudböcker och video/DVD samtidigt ökat med närmare 22 procent, men från långt lägre nivåer.

Den minskade utlåningen har också satt sitt avtryck på antalet folkbibliotek och biblioteksfilialer. Sedan 2010 har nästan vart sjätte kommunalt bibliotek lagts ned.

Källa: TT

jan 032012
 

Det har blivit dags att summera ljudboksåret 2011 och lägga det till handlingarna. Först en kort sammanfattning och tillbakablick. Vad var bäst och sämst?

Här är min lista.
Årets debut: Utan större tvekan utser jag Thomas Erikson och hans Bländverk till årets debut. Han dök upp från ingenstans och presenterade en ny fräsch karaktär i form av beteendevetaren Alex King. Jag längtar redan efter nästa bok.

Årets självbiografi: Med all hysteri som omgett Zlatans bok väljer jag ändå att utnämna Morgan Allings Kriget är slut till 2011 års självbiografi. Han hade hård konkurrens av nyss nämde Zlatan Ibrahimovic men också av Patrik Sjöberg och Leif GW Persson. Men hans skildring av sin uppväxt som han dessutom läst in själv gjorde starkast intryck på mig. Morgan Alling tilldelades också Iris ljudbokspris 2011 så visst är han värd en förstaplats även på min lista. 

Årets uppläsare: Han har övertygat mig gång på gång om sin storhet som uppläsare och det är ingen tillfällighet att han läser in ”allt” som ges ut för tillfället. Total dominans 2011 och att Jonas Malmsjö toppar min lista känns självklart.

Årets besvikelse: Försäljningsmässigt var det säkert en succé, men innehållet och uppläsningen av Liza Marklunds Du gamla du fria var tunnare än vatten. Årets bottennapp tillsammans med Elias Palms Causa Mortis.

Årets ljudbok: Det här var väldigt svårt. Till slut fastnar jag för Håkan Nessers Himmel över London som är en genial historia av en minst lika mästerlig författare som dessutom läser in sina böcker på ett lika proffsigt sätt.

Då var det gjort. Nu blickar jag framåt mot ett ännu bättre ljudboksår 2012. En ny Michael Connelly har precis släppts. John Grisham och Joe Nesbø är i antågande och på Bokmässan i Göteborg i höst dyker ingen mindre än Peter James upp, vi ses där.
God fortsättning

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...