2012 juni » Ljudboksbloggen juni, 2012 | Ljudboksbloggen
jun 132012
 

Nu har Stora Ljudboksprisets jury äntligen nominerat de sju ljudböcker som har chans att vinna Stora Ljudbokspriset 2012.

 

47 ljudböcker har blivit sju. Nu är nomineringsjuryn klar med sitt gedigna arbete med att lyssna på samtliga anmälda ljudböcker till det statusfyllda Stora Ljudbokspriset. Det blir en utmaning för Caroline af Ugglas, Herman Lindqvist och övriga i finaljuryn att välja bland de sju titlarna som nu är nominerad

I år kan priset för första gången gå till Kanada, då en av de nominerade titlarna är kanadensaren Andrew Kaufmans ”Alla mina vänner är superhjältar”. Uppläsare är Morgan Allling, förra årets ljudboksvinnare med självbiografin ”Kriget är slut”.

– Oj, vad roligt att vara nominerad även i år! Jag älskar Kaufmans galna bok och jag är glad att jag gjort den rättvisa, säger Alling.

– Jag är både smickrad och glad över att vara nominerad till det svenska ljudbokspriset. På sitt märkliga sätt är boken självbiografisk och handlar om vad som skulle hända om våra största svagheter också skulle vara det som gör oss som starkast och värda att beundras. Med min bakgrund inom radio förstår jag att uppläsaren måste ha gjort ett riktigt bra jobb med att läsa in den för er i Sverige, säger Andrew Kaufman.  

En annan av författarna är debutanten Felicia Feldt som är nominerad med den omdiskuterade självbiografin ”Felicia försvann”, uppläst av Julia Dufvenius.

– Att ljudboken nu är nominerad är ju alldeles överväldigande! Valet av Julia som uppläsare var självklart och att höra henne läsa min bok var fantastiskt. Jag grät när jag lyssnade. Hon lyckas verkligen göra mina ord till sina. Ingen kunde gjort det bättre, säger Felicia Feldt.

Nu tar den kändistäta finaljuryn vid och lyssnar på de sju nominerade bidragen över sommaren.

– Jag lyssnar alltid på ljudböcker när jag målar tavlor. Det är ett extremt bra sätt att få tyst på mina inre demoner. Ska bli jättekul nu att även få diskutera böckerna efteråt, det har jag aldrig gjort tidigare. När man lyssnar på ljudböcker kan man göra annat samtidigt vilket gör att man kan unna sig att läsa en bok utan att världen behöver stanna, säger Caroline af Ugglas.

Ljudbokspriset, som i år byter namn från Iris Ljudbokspris till Stora Ljudbokspriset, instiftades på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2008. På årets bokmässa den 27 september presenteras vinnaren. Priset går till den ljudbok som förmedlar bästa upplevelse baserat på tolkning och berättelse och delas lika mellan författaren och uppläsaren.

Årets nominerade ljudböcker är:
Alla mina vänner är superhjältar – Författare Andrew Kaufman, uppläsare Morgan Alling, översättning Pia Printz
Änglarnas svar – Författare Stefan Einhorn, uppläsare Torsten Wahlund
Stjärnlösa nätter – Författare och uppläsare är Arkan Asaad
Minnet av en smutsig ängel – Författare Henning Mankell, uppläsare Angela Kovács
Felicia försvann – Författare Felicia Feldt, uppläsare Julia Dufvenius
Hundpojken – Författare Eva Hornung, uppläsare Jonas Malmsjö, översättning Anna Sandberg
Dehlis vackraste händer – Författare Mikael Bergstrand, uppläsare Björn Granath

Finaljuryn:
Anna Falk – VD för Bok och Bibliotek
Caroline af Ugglas – Artist och ljudboksälskare
Hamadi Khemiri – Skådespelare och uppläsare
Herman Lindqvist – Författare, historiker och journalist
Jenny Strömstedt – Journalist och programledare TV4
Lotta Bromé – Journalist och programledare SR

källa: Från Stora Ljudboksprisets pressmeddelande

jun 112012
 

Ännu en debutant på deckarhimlen, eller kanske deckardjungeln är mer passande. För tillfället vill alla skriva böcker, bli rika och berömda. Innehållet, nej det är inte så noga. Bara man får ett flashigt bokomslag och 15 minuter på bokmässan så vips, en ny stjärnförfattare är född.
Är jag elak eller bara avundssjuk? – förmodligen bådadera.
Vad jag egentligen vill ha sagt är att Pontus Ljunghill definitivt är ett lysande undantag.

”Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på det nedlagda Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och pressen rapporterar dagligen om utredningen. Den unge och lovande kommissarie John Stierna får fallet på sitt bord – det blir en jakt på en mördare som nästan inte lämnat några spår efter sig och där Stierna själv får betala ett högt personligt pris.

Visby 1953. I en hotellbar på Gotland sitter Stierna och summerar sin karriär efter att just ha gått i pension. Mordet på den lilla flickan är för alltid inbränt i hans medvetande och när en journalist söker upp honom för att göra en artikel om fallet och vad som egentligen hände den där hösten 1928, rullas allt upp igen.”

”En osynlig” är en mästerlig debutdeckare som kryper in i själen på både mördare, utredare samt med hjälp av uppläsare Reine Brynolfsson även på lyssnaren.
”En osynlig” är lika mycket välgestaltade Stockholmsmiljöer som förstklassig deckare. Ett gediget hantverk som med sitt tidstypiska språk förmedlar den unge kriminalkommisarien John Stiernas kall i livet, fallet Ingrid.
Det är med påtaglig frustration som man genomlider utredningens förlopp när ingen av poliserna ser skogen för alla träd.

Jag rekommenderarar er att lyssna på ”En osynlig” som är ett skönt avbrott från alla actionladdade thrillers. Här är det 1920-50 tal utan stress och Stierna tar det lugnt och metodiskt. Jag njöt varje minut för jag har inte andats samma luft sedan jag upptäckte Stieg Trenters böcker i tonåren.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...