2013 april » Ljudboksbloggen april, 2013 | Ljudboksbloggen
apr 262013
 

MidsommargryningLars Wilderäng är en mångsysslare i ordets rätta bemärkelse: Författare, investerare, småföretagare, skogsägare och IT-konsult. Han driver Sveriges största blogg inom finans, ekonomi och miljö – Cornucopia?.

Han var helt okänd för mig tills alldeles nyligen, då Massolit förlag tipsade mig om hans existens men framförallt hans nya bok ”Midsommargryning”, som är uppföljaren på hans debutroman ”Midvintermörker”. Båda är inlästa av Magnus Roosmann vilket i sig gör det mödan värt att ge den för mig okände författaren en ärlig chans.
Eftersom jag inte läst den första boken och därmed saknar bakgrundsinformation är det bara att förbehållslöst kasta sig drygt tio år in i framtiden där Lars Wilderäng förlagt sin nya bok ”Midsommargryning”.

Det är midsommarhelg och året är 2023. Den svenska regeringen har accepterat republiken Gotland som styrs av en marionettregering där Ryssland håller i trådarna. Den självständiga diktaturen Gotlands invånare är också ganska tillfreds med tillvaron. De betalar bara tio procent i skatt och arbetslösheten är näst intill obefintlig.

Den svenska militärledningen har dock inte glömt det fatala nederlaget i mellandagskriget drygt tio år tidigare.
I skydd av en stor militärövning under namnet midsommardans smider ÖB storslagna planer bakom ryggen på sin egen regering. Genom en militärkupp ska Gotland åter igen bli svenskt.
Det känns som ett osannolikt scenario i dagens Sverige men med avvecklingen av det svenska försvaret målar Lars Wilderäng upp ett trovärdigt förlopp för hur sårbart ett militärt impotent Sverige skulle kunna vara.

För att ytterligare förankra dagens verklighet i Lars Wilderängs fiktiva historia var det ganska passande att Ryssland genomförde några provocerande flygningar över Öland och Gotland i veckan som gick. Våra JAS-plan stod vackert kvar på marken likt strutsar som inte mäktar lyfta. Mer vatten på Lars Wilderängs kvarn i det avseendet, helt klart.

Hans historia kanske inte är så främmande ändå, för det här händer här och nu – på riktigt. Det är teorier som kittlar och känns riktigt obehagliga.

– Tänk om!
– Sverige i krig mot Ryssland!
– Är det möjligt?

Man behöver inte vara försvarspolitiskt intresserad för att ta till sig boken då man återkommer till de här tankarna gång på gång. Visst får de långa krigsscenerna mig att tappa fokus under långa perioder, men i gengäld är de otroligt proffsigt gestaltade, och jag anar att det ligger hundratals timmar av research begravda där.

För er med ett stort militärt intresse är ”Midsommargryning” med stor sannolikhet det bästa ni kommer att lyssna på i år. För mig och alla er andra med ett avsevärt svalare intresse för stridsscener och militära strategier är det hantverket i sig tillsammans med en perfekt uppläsning av Magnus Roosmann som är den stora behållningen.

 

 

apr 172013
 

Memento mori av Elias PalmMemento mori (latin för – Kom ihåg att du är dödlig) är Elias Palms tredje och sista (?) kriminalroman om rättsläkaren Ella Andersson.
Med nyfikenhet och fascination tog jag mig an Elias Palms debutroman ”Corpus delicti”. I min recension höjde jag den mångsysslande rättsläkaren Elias Palm till skyarna. Med detaljerade obduktionsskildringar skapade han en egen nisch i deckargenren, vilket gav honom en flygande start på sin författarkarriär.
Förväntningarna på efterföljaren ”Causa mortis” var av naturliga skäl högt ställda, och infriades av de flesta vad jag har läst av diverse recensioner. Enligt min åsikt var det ett riktigt bottennapp, som med en övertydlig uppläsare och en helcrazy story gjorde mig riktigt besviken.

Med ”Memento mori” är hedern återupprättad och Elias Palm presenterar en oförutsägbar kriminalroman med några riktigt smarta vändningar. Äckelfaktorn för oss kräkmagade lyssnare är som vanligt hög. Det är lite av poängen eller kryddan i hans böcker att det ingår en lektion i rättsmedicin.

 

I ”Memento mori” är lektionen mer makaber än vanligt då sekreteraren på den rättsmedicinska avdelningen mottar ett paket innehållande ett huvud i kraftig förruttnelse.
När man på avdelningen sätter fokus på att identifiera huvudet, riktar Ella sin uppmärksamhet åt ett annat håll där ett nedlagt fall som verkar ha kopplingar till organiserad brottslighet fångar hennes intresse.

I ”Memento mori” har man kastat in en ny uppläsare i form av Mats Eklund. Han påminner lite om Coach Bengtsson, dock inte lika vass; men helt ok.

Jag rekommenderar  den här sista boken i serien om Ella Andersson och hoppas att Elias Palm återkommer med flera kriminalromaner i framtiden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...