Fjärilseffekten av Karin Alvtegen » Ljudboksbloggen Fjärilseffekten av Karin Alvtegen | Ljudboksbloggen
maj 302013
 

FjärilseffektenFjärilseffekten är ett begrepp inom kaosforskningen där en obetydlig händelse kan få stora och oförutsägbara effekter någon helt annanstans på jorden.

En bil kör in i ett förbipasserande tåg. Den våldsamma kollisionen avslutar elva människors liv.
Kan verkligen en liten marginell händelse någon helt annanstans starta en kedja av händelser som till slut mynnar ut i denna fruktansvärda katastrof?

I Karin Alvtegens bok ”Fjärilseffekten” är historien förankrad i tre människors livsöden.
Bodil får veta att hon lider av en obotlig dödlig sjukdom. Hon har lämnat sin man efter ett allt igenom destruktivt äktenskap. Hon förbereder sig för döden, men trots sin knappa tid stannar hon äntligen upp och börjar leva. Hon ser tillbaka på sitt liv och rannsakar sig själv; för felaktiga beslut och val som aldrig gjordes.
Hon försöker närma sig sin dotter Viktoria som hon bara haft sporadisk kontakt med genom åren. Precis innan Bodil bestämmer sig för att berätta om sin sjukdom meddelar Viktoria att hon inte vill ha någon kontakt med någon på ett par månader.

Andreas är bokens tredje huvudperson. Han är arkitekt och lever ett tryggt  inrutat familjeliv i en av Stockholms finare förorter. Efter att ha blivit hotad till livet under ett rån i en guldsmedsbutik rasar hans liv samman. Det börjar med en påhittad influensa. som sedan eskalerar och övergår i posttraumatisk stress och sedan i ren galenskap.

Jag har alltid tyckt om Karin Alvtegens böcker och ”Fjärilseffekten” är inget undantag. Det är en psykologisk thriller med melankoliska undertoner. Hennes berättarteknik driver berättelsen framåt genom att de tre huvudkaraktärerna turas om att ha ordet. Språket är fantastiskt och vissa meningar är så genomtänkta och välformulerade att de kan tas ut ur sitt sammanhang och betraktas var för sig.

Karin Alvtegens berättarröst är lika behaglig som vanligt, och jag är säker på att åtminstone en liten bit av den har ärvts av gammelfaster, Astrid Lindgren.

 

Adlibris

Bokus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)