Gamla bortglömda talböcker fövandlas till fräscha ljudböcker » Ljudboksbloggen Gamla bortglömda talböcker fövandlas till fräscha ljudböcker | Ljudboksbloggen
apr 282011
 

Bokförlagen har insett vikten av att förvandla gamla bortglömda talböcker till eftertraktade storsäljare.

Med monotona stämmor som främsta vapen gjorde bokdödarna med Bo Jonsson och Dodo Parikas i spetsen ett tappert försök att skjuta hela ljudboks-Sverige i sank.
Lyckligtigtvis blev utgången en helt annan och ljudböckerna är nu populärare än någonsin. Numera är ljudböckerna välgjorda produktioner med skickliga skådespelare i huvudrollerna. Dessutom kan jag skönja lite mer respekt från förlagens sida gentemot oss ljudbokslyssnare. Det jag syftar på och som ligger mig extra varmt om hjärtat är att om möjligt använda samma uppläsare till en serie av böcker som hör ihop på ett eller annat sätt. Jag tycker att den biten har blivit bättre även om det fortfarande finns en del svarta får kvar därute.

För att komma till saken och vad jag egentligen vill framhålla med det här inlägget är de nyproduktioner som görs på ”gamla” böcker. Det är så många böcker man börjat lyssna på men där kvaliteten på ljud och uppläsare varit så dålig att det inte varit lönt att fortsätta.
Lee Childs böcker om Jack Reacher är ett lysande exempel där första boken Dollar och andra boken Gisslan finns i fräscha nyutgåvor med Magnus ”Reacher” Roosmann som uppläsare.
Ett annat exempel är Bodil Mårtenssons böcker som jag inte klarat av att lyssna på i kronologisk ordning pga att för många uppläsare är inblandade. De flesta av hennes böcker om Joakim Hill spelas också in på nytt. Här är det Kjell ”coach” Bengtsson som ska förmedla och skapa känslan av enhetlighet.

Jag hoppas att det fortsätter på den här inslagna vägen då jag mest av allt önskar mig de första böckerna av David Baldacci i ny lyxförpackning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  2 Responses to “Gamla bortglömda talböcker fövandlas till fräscha ljudböcker”

  1. Hur kan en talbok bli ljudbok?
    En talbok är ju producerad för personer med läshinder och får inte säljas som en kommersiell ljudbok.

  2. Jag vet vad en talbok respektive en ljudbok är. Att jag formulerade rubriken som jag gjorde var mest för att förstärka skillnaden mellan de två rent kvalitetsmässigt. Skillnaden mellan dem är annars rent juridisk. I de flesta fall kan man dock höra skillnaden också då inläsaren till talböcker oftast förmedlar mindre inlevelse än fröken ur gjorde på sin tid.
    Men du har rätt, en talbok kan aldrig bli en ljudbok; om man nu inte får för sig att börja sälja dem…i kommersiellt syfte…sim sala bim

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)