Himmel över London av Håkan Nesser - recension Himmel över London av Håkan Nesser - recension | Ljudboksbloggen
aug 302011
 

Jag kan aldrig sluta att imponeras av Håkan Nessers berättarkonst och Himmel över London är definitivt inget undantag. Det är vansinnigt roligt mest hela tiden och det är Nesser själv som bidrar till det. Åsikterna är många om Håkan Nessers
kvaliteter som uppläsare, de flesta negativa.
Som uppläsare till andras böcker: No way.
Som berättare till sina egna: Alla dar i veckan.
För mig är Håkan Nessers ljudböcker mer upplevelse än tidsfördriv. Jag låter som en predikande pingstpastor nu men det finns bara två personer i det här landet som SKA läsa sina egna böcker och BARA dem, nämligen Håkan Nesser och Karin Alvtegen. Den lyssningsupplevelse de här två skapar av sina berättelser uteblir för er som sitter hemma i soffan och bläddrar i böckerna själva.

Himmel över London är minst sagt speciell.
Leonard Vermin har bjudit in sex personer till sitt 70-årskalas. Födelsedagen ska firas på en restaurang i London.
En del av berättelsen kretsar kring de inbjudna och deras brokiga väg fram till denna högtidsdag.
Men det är Leonards livshistoria som står i centrum och med hjälp av sin gula anteckningsbok berättar han om sitt liv i kölvattnet av Pragvåren 1968 som både politiskt och känslomässigt; (mest känslomässigt) skulle  prägla resten av hans liv.

Det ovan nämnda känslomässiga inslaget är Carla, kärleksgudinnan personifierad och alla mäns, oavsett ålder och geografisk tillhörighet våta dröm. Carla dyker upp i olika skepnader under berättelsens gång. Som tjeckisk spion i London, som den intressantaste kvinnan i klassen i staden ”K”, och bland mörka gränder i London i bokens slutskede.

I den yttersta delen av pereferins utkanter, ja längre ut går det knappast att vistas härjar
”The watchkiller”. Han placerar ett armbandsur på sina offer för att  visa tidpunkten för morden. Han får inte många rader i boken men är i högsta grad delaktig i historien.

När den siste karaktären Lars Gustav Selén tar steget in i handlingen en bit in i boken gäller det att gnugga geniknölarna varma för Gustav skriver nämligen på en roman om London. Det svarta och vita har helt plötsligt förbytts till en färgskala av sällan skådat slag där ingen nyans kan bestämmas med blotta ögat.
”Berättaren styr läsaren och berättelsen styr berättaren”

Lägg därtill att Leonard Vermin är döende, oförutsägbar och dessutom stormrik.
Det kommer att bli årets födelsedagsfest.
En svårtolkad recension månne men som sagt , I himmel över London är inget svart och vitt.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  4 Responses to “Himmel över London av Håkan Nesser – Språkgeniet är tillbaka”

 1. Håller helt med dig!! Ingen kan läsa Nesser som Nesser kan!! 😀
  Har aldrig lyssnat på Alvtegen men det ska jag. Tack för tips!

 2. Tack! Läser så mycket dåligt om Nesser som uppläsare. Det verkar som om väldigt få har insett hur bra han egentligen är.

 3. Håkan Nesser är min absoluta favorit författare. Så det högst sannolikt att jag är väldigt partisk då jag nästan har en man-crush i honom!
  Så av naturliga skäl är det här är mer ett kärleksbrev till Håkan Nesser än en recension av boken! =)
  Hans blandning av av kärlek och tragedi funkar alltid för mig. Sedan slänger han in humör i form av underbara kommentarer av bi-karaktärer som man egentligen inte tänker på!
  Jag har faktiskt inte Svenska som modersmål.
  Men eftersom jag bott i Svea rike sedan jag var 7 år så har jag de senaste 23 åren talat språket felfritt som vilken infödd svensk som helst.
  Men efter att de senaste fem åren om och om igen njutit av majoriteten av Nessers böcker kan jag ärligt berätta att jag fått ett helt nytt arsenal av av ord och uttryck som Nesser använder.
  Jag lyssnar konstant på talböcker, på jobbet, hemma, i bilen och faktiskt även på när jag är på toa.
  Så jag har gått igenom väldigt många böcker av samtliga uppläsare flera gånger om och har många favoriter.
  Men Nessers röst och berättar-teknik är enligt mitt tycke överlägsen och det tror jag beror på att han själv författat böckerna.
  Det finns enstaka böcker där andra agerat uppläsare för hans böcker och min största dröm är att han själv tar tag i dem böckerna och läser in dem.
  Då skulle min samling vara fulländad!

 4. Vad rätt du har, jag håller med dig till 100%.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)