Kriget är slut av Morgan Alling – Iris Ljudbokspris 2011 » Ljudboksbloggen Kriget är slut av Morgan Alling - Iris Ljudbokspris 2011 | Ljudboksbloggen
okt 072011
 

Då har jag gjort min plikt. Jag har precis lyssnat färdigt på 2011 års vinnare av Iris Ljudbokspris, Kriget är slut av och med Morgan Alling. När jag tittar till igen på inläggets första mening verkar det som att jag med tvång och lidande kämpat mig igenom den här ljudboken. Det är absolut under inga som helst omständigheter på det viset. Det jag menar är bara att jag som ljudboksrecensent borde ha lyssnat på alla nominerade bidrag för länge sen. Jag lovar bättring till nästa år då jag ska ligga ett steg före juryn; hela vägen.

I Kriget är slut berättar Morgan Alling själv om sin uppväxt och varför han blev den han är idag. Jag vill inte gå in på några detaljer för det sköter ”Mogge” så bra själv. Jag vill bara förmedla mina egna känslor av ljudboken och ösa superlativer över den. Jag är kanske jävig i frågan om pappersbok eller ljudbok men jag vädjar ändå till er att i det här fallet LYSSNA istället för att läsa. Jag vet sedan tidigare att Morgan Alling är en bra uppläsare efter att ha lyssnat på Snabba cash. När han nu  i Kriget är slut läser sin egen bok, om sitt eget liv utökas lyssningsupplevelsen ännu en dimension. Han låter som sin mamma, han dominerar i rollen som sig själv som liten grabb och han ger röst åt ett dussin andra personer som passerar revy under hans smärtsamma uppväxt. Jag brukar kalla Stefan Sauk för karaktärsvirtuos och det här är definitivt Sauk-klass.
Det är sorgligt utan att man blir ledsen, det är orättvist utan att man blir arg.
Jag tycker juryns motivering säger allt:
Det extrema i det vardagliga och det vardagliga i det extrema skildras i Morgan Allings ”Kriget är slut”. En osentimental uppläsning av författarens uppväxt utan att svika barnets perspektiv.”

Så än en gång, Grattis Morgan! och grattis juryn som jag tror hade en väldigt lugn dag på jobbet den här gången…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)