Lärjungen av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt Lärjungen av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt | Ljudboksbloggen
sep 092011
 

Lärjungen är den andra boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.
Ett antal kvinnor mördas i sina egna hem under rituella former. Morden är kopior av de bestialiska brott som Edward Hinde begick för nästan femton år sedan. Det var Sebastian Bergmans kunskaper om seriemördare som ledde fram till ett gripande den gången. När han förstår att de nya morden är riktade mot honom personligen tvingar han mer eller mindre rikskriminalen att ta med honom i utredningen. Ett beslut som inte är omtyckt av alla i gruppen och som kommer att genomsyra hela berättelsen.

Trots sin brist på empati lyckas den sexmissbrukande skitstöveln Sebastian Bergman locka över mig på sin sida och få mig att känna en viss sympati för honom. Utan tvivel så är det maktlösheten, frustrationen och skuldmedvetenheten av att vara personligt involverad i händelserna som får Sebastian att blotta en skörare och mänskligare sida av sig själv.

Jag tycker för egen del att boken är i längsta laget. För en ljudbok på drygt 22 timmar krävs det något utöver det vanliga för att hålla kvar lyssnarens intresse. Något så spektakulärt bjuds vi tyvärr inte på även om boken är bra. Man börjar längta till slutscenen lite väl tidigt vilket är ett dåligt tecken i de här sammanhangen. Det blir en väldigt lång transportsträcka mot den slutliga finalen.
Vad  som gör den vägen lite kortare är Thomas Haraldsson nyutnämd anstaltschef. I sin nya chefsroll begår han ännu fler fel än han gjorde som polis i den förra boken – Det fördolda. En färgklick som lockar till många skratt, var så säker.

Niklas Falk tycker jag passar bra som uppläsare till Lärjungen även om han inte är någon av mina absoluta favoriter. Men om uppläsaren är okej tycker jag att han/hon ska följa med genom hela ljudbokssviten. Jag avskyr när förlagen blandar uppläsare helt utan tanke. Det uppfattar jag som ren nonchalans och brist på respekt mot oss ljudbokslyssnare.
Det är ju trots allt vi som håller den här branschen vid liv; så var rädda om oss.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  One Response to “Lärjungen av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt”

  1. […] som har skrivit om Lärjungen är bl.a. Ljudboksbloggen, Bokbrus, Bokberoende och […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)