Stora Ljudboksprisets jury har lyssnat klart – 7 ljudböcker nominerade » Ljudboksbloggen Stora Ljudboksprisets jury har lyssnat klart – 7 ljudböcker nominerade | Ljudboksbloggen
jun 132012
 

Nu har Stora Ljudboksprisets jury äntligen nominerat de sju ljudböcker som har chans att vinna Stora Ljudbokspriset 2012.

 

47 ljudböcker har blivit sju. Nu är nomineringsjuryn klar med sitt gedigna arbete med att lyssna på samtliga anmälda ljudböcker till det statusfyllda Stora Ljudbokspriset. Det blir en utmaning för Caroline af Ugglas, Herman Lindqvist och övriga i finaljuryn att välja bland de sju titlarna som nu är nominerad

I år kan priset för första gången gå till Kanada, då en av de nominerade titlarna är kanadensaren Andrew Kaufmans ”Alla mina vänner är superhjältar”. Uppläsare är Morgan Allling, förra årets ljudboksvinnare med självbiografin ”Kriget är slut”.

– Oj, vad roligt att vara nominerad även i år! Jag älskar Kaufmans galna bok och jag är glad att jag gjort den rättvisa, säger Alling.

– Jag är både smickrad och glad över att vara nominerad till det svenska ljudbokspriset. På sitt märkliga sätt är boken självbiografisk och handlar om vad som skulle hända om våra största svagheter också skulle vara det som gör oss som starkast och värda att beundras. Med min bakgrund inom radio förstår jag att uppläsaren måste ha gjort ett riktigt bra jobb med att läsa in den för er i Sverige, säger Andrew Kaufman.  

En annan av författarna är debutanten Felicia Feldt som är nominerad med den omdiskuterade självbiografin ”Felicia försvann”, uppläst av Julia Dufvenius.

– Att ljudboken nu är nominerad är ju alldeles överväldigande! Valet av Julia som uppläsare var självklart och att höra henne läsa min bok var fantastiskt. Jag grät när jag lyssnade. Hon lyckas verkligen göra mina ord till sina. Ingen kunde gjort det bättre, säger Felicia Feldt.

Nu tar den kändistäta finaljuryn vid och lyssnar på de sju nominerade bidragen över sommaren.

– Jag lyssnar alltid på ljudböcker när jag målar tavlor. Det är ett extremt bra sätt att få tyst på mina inre demoner. Ska bli jättekul nu att även få diskutera böckerna efteråt, det har jag aldrig gjort tidigare. När man lyssnar på ljudböcker kan man göra annat samtidigt vilket gör att man kan unna sig att läsa en bok utan att världen behöver stanna, säger Caroline af Ugglas.

Ljudbokspriset, som i år byter namn från Iris Ljudbokspris till Stora Ljudbokspriset, instiftades på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2008. På årets bokmässa den 27 september presenteras vinnaren. Priset går till den ljudbok som förmedlar bästa upplevelse baserat på tolkning och berättelse och delas lika mellan författaren och uppläsaren.

Årets nominerade ljudböcker är:
Alla mina vänner är superhjältar – Författare Andrew Kaufman, uppläsare Morgan Alling, översättning Pia Printz
Änglarnas svar – Författare Stefan Einhorn, uppläsare Torsten Wahlund
Stjärnlösa nätter – Författare och uppläsare är Arkan Asaad
Minnet av en smutsig ängel – Författare Henning Mankell, uppläsare Angela Kovács
Felicia försvann – Författare Felicia Feldt, uppläsare Julia Dufvenius
Hundpojken – Författare Eva Hornung, uppläsare Jonas Malmsjö, översättning Anna Sandberg
Dehlis vackraste händer – Författare Mikael Bergstrand, uppläsare Björn Granath

Finaljuryn:
Anna Falk – VD för Bok och Bibliotek
Caroline af Ugglas – Artist och ljudboksälskare
Hamadi Khemiri – Skådespelare och uppläsare
Herman Lindqvist – Författare, historiker och journalist
Jenny Strömstedt – Journalist och programledare TV4
Lotta Bromé – Journalist och programledare SR

källa: Från Stora Ljudboksprisets pressmeddelande

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)