Lyckas med högskoleprovet med kurser och ljudböcker

Om du har bestämt dig för att göra högskoleprovet är det inte helt otänkbart att du samtidigt känner dig lite stressad och nervös. Det är en fullkomligt normal reaktion och du är långt ifrån ensam. För att lyckas med dina resultat finns det olika tillvägagångssätt som inte bara låter dig klara provet utan dessutom med höga poäng.

Bland det första du bör göra för att få bra resultat på högskoleprovet är att gå en HP-utbildning och att titta på tidigare prov. Det ger dig en gedigen grund och lär dig vad du kan förvänta dig från provet. Ge dig tid att testa dig själv med några gamla prov, och se vilka ämnen som du har lättast för och vilka du behöver jobba extra på. Tala med andra på forum för att se vad de tycker och om de har några bra tips som kan vara värdefulla.

Komplettera med ljudböcker

Det andra som kan bli till stor hjälp är ljudböcker. Genom att lyssna på olika litterära verk kan du förbereda dig inför provet på mer än ett sätt. Enligt Skolverket är ett bra ordförråd ett viktigt verktyg för alla människor, och hjälper dig både med studierna och i vardagen. Böckerna du lyssnar på behöver inte vara djupt akademiska och seriösa utan kan lika gärna vara välskrivna, skönlitterära verk som fängslar och underhåller. Om svenska inte är ditt första språk kan några intressanta eller spännande böcker hjälpa dig att få en bättre känsla för språket. Det är inte bara bra för högskoleprovet utan kan även bli värdefullt för att du lättare ska komma in på arbetsmarknaden då det ofta finns språkkrav från arbetsgivarna.

Motivera dig bättre

Ett annat viktigt skäl till att lyssna på ljudböcker inför högskoleprovet är att hålla motivationen på topp. Många upplever det som rätt tråkigt att studera men då finns det olika metoder att tillgå, exempelvis att skaffa en pluggkompis eller att ge dig själv bra studierutiner. Med ljudböcker kan du också finna motivationen genom att lyssna på biografier eller ämnen som du finner särskilt inspirerande. Vill du bli en IT-mogul som Bill Gates eller Elon Musk eller drömmer du om att bli en fantastisk lärare eller företagschef? Det finns massor av böcker om och av människor som du kan se upp till och vilja efterlikna och det kan bli en otrolig morot, särskilt när du känner att det tar emot lite.

Avslutningsvis kan du också använda ljudböcker till att slappna av mellan varven. Det är enormt viktigt om du känner dig stressad och du kan gärna kombinera det med avslappningsövningar eller en promenad. Välj böcker om mindfulness eller meditation om du tycker att det hjälper, eller koppla av genom att helt enkelt lyssna på något du tycker är extra underhållande som Harry Potter, Stephen King eller en deckare.