Nackdelarna med ljudböcker

Fördelarna med att lyssna på ljudböcker är många, men det finns också en del nackdelar. Eftersom vi pratat om de fördelar som finns är det passande att vi även går igenom vilka nackdelar ljudböcker har.

Mindre stimulans

Du kan göra andra saker samtidigt som du lyssnar på en ljudbok. Men att lyssna på en ljudbok har inte samma effekt på hjärnan som när vi fysiskt läser en bok. Att fysiskt läsa en bok är mer av en aktiv mental process än att lyssna på en bok. När du fysiskt läser en bok förbättrar du ditt minne och hjärnans kapacitet behålls längre. I längden gör det att både läskunnigheten och läsförståelsen minskar. Så om du har förutsättningarna att fysiskt läsa böcker kan det vara bra att varva med fysiska böcker och ljudböcker.

Beroende av uppläsning

En annan nackdel med att lyssna på böcker framför att läsa dem är att du blir beroende av uppläsningen. Det är för att personen som läser in boken gör sina egna tolkningar av texten med olika betoningar vid inläsningen vilket kan minska din egna förmåga att analysera en text. Men de allra flesta tycker det är fördelaktigt att lyssna på böcker av en uppläsare som har mycket inlevelse.

Prenumerationstjänst

Det finns flera nackdelar med att prenumerera på en ljudbokstjänst. Det främsta är att du blir beroende av att ha tillgång till internet om du inte har laddat ner dina ljudböcker så du kan lyssna offline. Något annat som kan vara bra att tänka på innan du skriver upp dig på en ljudboksprenumeration är att det kostar och motsvarar inte ljudbokstjänsten dina förväntningar på utbudet är det kanske inte värt det.