LjudbokstjänsterLjudbokstjänster
Utländska ljudbokstjänsterUtländska ljudbokstjänster
Ljudbokens historia
De senaste åren har ljudboken verkligen fått ett uppsving och de olika ljudbokstjänsterna som finns fortsätter att blomstra. Men hur blev ljudboken så vanlig och lättillgänglig?
Ljudbokens historia börjar med talböcker som kom på 1930-talet där syftet var att blinda och funktionsvarierade människor skulle få möjlighet att kunna konsumera böcker. Än idag produceras talböcker främst av offentliga medel vilket betyder att de talböcker som finns på till exempel bibliotek enbart är till för enskilt bruk. Talböcker går att lyssna på via en uppspelningsapparat eller med ett datorprogram. Till skillnad från ljudböcker så är talböcker inlästa med en monoton röst medan en ljudbok läses in av professionella ljudboksinläsare eller skådespelare som gör det med inlevelse.
På 1970-talet utvecklades talboken till ljudböcker som alla kunde ta del av. Då var ljudböcker inspelade på skivor eller på kassettband. På 1980-talet i USA kunde ljudböcker ibland ingå i boktjänsten book of the month som är en bokklubb där man prenumererar på böcker. Det var något som andra bokklubbar tog efter vilket i sin tur gjorde att efterfrågan på ljudböcker ökade. År 1987 var ljudboksindustrin uppskattad till 200 miljoner dollar och året, därpå fanns det 40 ljudboksförlag i USA. Fram till mitten på 90-talet fortsatte ljudboksindustrin att växa till 1,5 miljarder dollar. Sedan kom 90-talet och folk började att ladda ner ljudböcker olagligt. Det gjorde att förlagen fick utvecklas ännu mer vilket gav oss början på de olika ljudboksapparna vi använder idag.
Den allra första kommersiella ljudboken i Sverige kom år 1986 och är en inläsning av Hans Alfredssons bok lagens långa näsa. År 2005 lanserades den första ljudbokstjänsten i Sverige. Det var Storytel som än idag är en av de mest populära ljudbokstjänsterna i Sverige. År 2006 utsågs ljudboken till årets julklapp av handelns utredningsinstitut. År 2008 instiftade Irisgruppen ett ljudbokspris för att främja utvecklingen av ljudböcker. Irisgruppen jobbar med att ta fram medel och förutsättningar för personer med olika funktionsnedsättningar för att de ska få det stöd de behöver.
Idag är ljudboksindustrin stor och enligt en undersökning som gjordes år 2019 av internetstiftelsen så lyssnar 33% av Sveriges befolkning på ljudböcker. Några av de mest populära inläsarna för ljudböcker är Stefan Sauk och Gunilla Leining. Ljudboksförsäljningen fortsätter att öka. I nuläget är det fler som prenumererar på en ljudbokstjänst än på en tidningstjänst. Eftersom ljudböcker är så populärt och det är en industri som fortsätter att växa så är det något andra streamingstjänster också vill kunna erbjuda sina användare. Både Spotify och Netflix håller just nu på att ta fram möjligheten att kunna lyssna på ljudböcker via dem. På Spotify kan du redan nu hitta en del ljudböcker, till exempel Astrid Lindgrens böcker och gamla klassiker som är av allmän egendom.
Fördelarna med ljudböcker
Att lyssna på ljudböcker har många fördelar. Fortsätt läsa och du får veta mer om fördelarna som ljudböcker har.
Bra för personer med funktionsvariationer
Den främsta fördelen som ljudböcker har är att med deras uppkomst så uppstod tillgången till böcker för alla, även personer med funktionsvariation. Andra personer som har någon sorts funktionsvariation där ljudböcker är extra användbart är bland dyslektiker, de som har någon form av rörelsehinder eller en neurologisk sjukdom. Förutom att ljudböcker är bra för de med funktionsvariationer så är det ju faktiskt inte alla som kan läsa. I Sverige lär sig de flesta att läsa kring skolåldern men i andra länder kommer läsandet senare eller ibland inte alls.
Effektivt
En stor anledning till varför många lyssnar på ljudböcker är att de kan göra andra saker samtidigt, till exempel olika hushållssysslor som att sticka, lägga pussel, träna eller göra sig i ordning för dagen samtidigt som de lyssnar på en ljudbok. Många ljudbokstjänster har en funktion där man själv kan välja vilken hastighet boken ska lyssnas på, vilket för många innebär att de kan konsumera fler böcker som ljudbok i jämförelse med om de skulle läsa den fysiskt.
Flera kan lyssna samtidigt
En annan stor fördel med att lyssna på ljudböcker är att flera kan göra det samtidigt. Både när det gäller i de olika ljudboksapparna där man många gånger kan vara flera användare på samma konto, men också när det kommer till att lyssna på en och samma bok. Tänk bara hur många bilresor ljudböcker har underhållit hela familjer och sällskap på.
Lättare att ta in ljudböcker
För de som har lättare med hörförståelse än läsförståelse är det lättare att ta in böcker genom att lyssna framför att läsa dem fysiskt. Många vuxna väljer att lyssna på kurslitteratur eller facklitterära böcker som är jobbiga eller tråkiga att läsa i text.
Fyller ett sällskapsbehov
Det har gjorts många studier kring lyssning av böcker. En av studierna gjordes av bland annat Alice O’connor där studien visar att ljudböcker kan fylla ett visst sällskapsbehov. Det är för att inläsarens röst ger en trygg känsla av att personen håller en sällskap.
Du kan lyssna vart du vill
Den sista fördelen som ljudböcker har är att du kan lyssna på dem vart, när och hur du vill. Det enda du behöver är en enhet att lyssna på och du slipper släpa runt på tunga böcker.
Nackdelarna med ljudböcker
Fördelarna med att lyssna på ljudböcker är många, men det finns också en del nackdelar. Eftersom vi pratat om de fördelar som finns är det passande att vi även går igenom vilka nackdelar ljudböcker har.
Mindre stimulans
Du kan göra andra saker samtidigt som du lyssnar på en ljudbok. Men att lyssna på en ljudbok har inte samma effekt på hjärnan som när vi fysiskt läser en bok. Att fysiskt läsa en bok är mer av en aktiv mental process än att lyssna på en bok. När du fysiskt läser en bok förbättrar du ditt minne och hjärnans kapacitet behålls längre. I längden gör det att både läskunnigheten och läsförståelsen minskar. Så om du har förutsättningarna att fysiskt läsa böcker kan det vara bra att varva med fysiska böcker och ljudböcker.
Beroende av uppläsning
En annan nackdel med att lyssna på böcker framför att läsa dem är att du blir beroende av uppläsningen. Det är för att personen som läser in boken gör sina egna tolkningar av texten med olika betoningar vid inläsningen vilket kan minska din egna förmåga att analysera en text. Men de allra flesta tycker det är fördelaktigt att lyssna på böcker av en uppläsare som har mycket inlevelse.
Prenumerationstjänst
Det finns flera nackdelar med att prenumerera på en ljudbokstjänst. Det främsta är att du blir beroende av att ha tillgång till internet om du inte har laddat ner dina ljudböcker så du kan lyssna offline. Något annat som kan vara bra att tänka på innan du skriver upp dig på en ljudboksprenumeration är att det kostar och motsvarar inte ljudbokstjänsten dina förväntningar på utbudet är det kanske inte värt det.
Lyssna på ljudböcker gratis
Om du inte har provat på att lyssna på ljudböcker förut finns det möjligheter att göra det gratis.
Bibliotek
Något som många glömmer bort är att du kan lyssna på böcker gratis via ditt bibliotek. De har både fysiska ljudböcker i form av cd-skivor som du kan låna hem, men numera finns det också appar. Den vanligaste appen bibliotek använder för att erbjuda e-böcker och ljudböcker är biblio. Det enda du behöver är att ladda ner appen och ett bibliotekskort så får du tillgång till ditt lokala biblioteks katalog i form av e-böcker och ljudböcker.
Ljudbokstjänster
Många av de ljudboksapparna som finns erbjuder en gratis provperiod. Det innebär att du får tillgång till ljudbokstjänstens utbud gratis i ett visst antal dagar. Några ljudbokstjänster erbjuder gratis provperiod i 14 dagar medan andra upp till 30 dagar. När du skriver upp dig på en provperiod så anger du ditt kredit- eller bankkortsnummer vilket innebär att om du inte avslutar din prenumeration innan gratisperioden är slut så kommer pengarna för det abonnemang du valt att dras för den kommande månaden. Du kan själv välja om du vill fortsätta att prenumerera på ljudbokstjänsten eller inte.
Svenska ljudbokstjänster
Det finns ett flertal ljudbokstjänster som konkurrerar på den svenska ljudboksmarknaden. Här är några av dem:
Storytel
Storytel är den äldsta ljudbokstjänsten i Sverige och har erbjudit ljudböcker sedan år 2005. Förutom ljudböcker erbjuder storytel e-böcker som du får tillgång till när du skriver upp dig på något av de abonnemang som tjänsten erbjuder. Abonnemangen på Storytel kostar mellan 169 och 259 kronor i månaden.
Bookbeat
Bookbeat är en nyare ljudbokstjänst som grundades år 2015. Förutom ljudböcker erbjuder Bookbeat e-böcker som du får tillgång till när du skriver upp dig på någon av de abonnemang som tjänsten erbjuder. Abonnemangen på bookbeat kostar mellan 99 och 199 kronor i månaden.
Nextory
Nextory grundades samma år som Bookbeat, alltså år 2015. Förutom ljudböcker erbjuder Nextory e-böcker som du får tillgång till när du skriver upp dig på någon av de abonnemang som tjänsten erbjuder. Abonnemangen på Nextory kostar mellan 139 och 279 kronor i månaden.
Bokus Play
Bokus Play lanserades 2018 av internetbokhandeln Bokus. Förutom ljudböcker erbjuder Bokus play e-böcker. Du får också rabatt när du handlar böcker på bokus och akademibokhandeln. Abonnemangen på Bokus play kostar mellan 79 och 229 kronor i månaden.
Lyssna på utländska ljudbokstjänster gratis
Om du vill expandera dina möjligheter att lyssna på ljudböcker på fler språk än svenska är utbudet större om du använder dig av några av de utländska ljudbokstjänsterna som finns. Även när det kommer till utländska böcker finns det möjlighet att göra det gratis.
Böcker som är allmän egendom
Public domain, eller allmän egendom som det heter på svenska, är böcker som går under ett juridiskt begrepp som innefattar upphovsrätt och patentlagen i USA. Det innebär att ingen äger rättigheterna till böckerna och du kan därför läsa och lyssna på dem helt gratis. Oftast är dessa böcker klassiker som Anne of green gables, Dracula och Oliver Twist. Några exempel på sidor där alla dessa böcker finns samlade på är Loyalbooks.com och Librivox.
Ljudbokstjänster
Precis som de svenska ljudbokstjänsterna så erbjuder de flesta boktjänsterna ute i världen en gratis provperiod och det fungerar på samma sätt, att när du skriver upp dig anger du ditt bank- eller kreditkort och när provperioden är slut så dras pengarna för det motsvarande abonnemanget från ditt konto. Provperioden kan variera mellan tjänsterna, det kan vara allt från 14 dagar till 30 dagar.
Spotify
Spotify må vara ett svenskt företag, men eftersom de har användare världen över består deras utbud också av ljudböcker på andra språk. Du kan välja att ha ett abonnemang på spotify där du betalar minst 99 kronor i månaden för att lyssna oavbrutet och hur mycket du vill. Men de har också gratisversioner. Några ljudböcker som finns på Spotify är till exempel The great gatsby och Little women.
Utländska ljudbokstjänster
Det finns ett stort utbud när det kommer till utländska ljudbokstjänster. Här kommer ett urval av dem:
Audible
Audible är en av de äldsta ljudbokstjänsterna som finns och grundades redan år 1995. Audible ägs av företaget Amazon och är en av de största ljudbokstjänsterna i USA. Förutom ljudböcker får du tillgång till e-böcker. Ett abonnemang på Audible kostar ungefär 100 svenska kronor i månaden och för ytterligare 12 pund, vilket motsvarar ungefär 140 svenska kronor, kan du styckköpa böcker ur deras sortiment.
Audiobooks.com
Audiobooks.com är en annan populär ljudbokstjänst för internationella böcker. Förutom ljudböcker erbjuder tjänsten tillgång till podcasts. Basabonnemanget på Audiobooks.com kostar 14.95 dollar i månaden vilket i svenska kronor motsvarar ungefär 123 kronor.
Scribd
Scribed är en ljudbokstjänst som grundades i San Francisco år 2007. Förutom ljudböcker erbjuder tjänsten e-böcker, dokument och tidningar. Basabonnemanget hos Scribd kostar 8.99 dollar i månaden vilket motsvarar ungefär 74 svenska kronor.
Google play böcker
Visste du att google har en ljudbokstjänst? Den heter google play böcker och tjänsten lanserades 2010. Förutom ljudböcker erbjuder tjänsten e-böcker. Till skillnad från andra ljudbokstjänster så betalar du per bok du vill lyssna eller läsa. Priserna kan variera mellan 40 och 160 kronor.
Vill du komma i kontakt med oss kan du använda formuläret :https://www.nbcnews.com/shopping/lifestyle/audiobooks-guide-how-listen-audiobook-n1134076