Optimera ditt ljudbokslyssnande

För att få ut det mesta av ditt ljudbokslyssnande finns det flera saker du kan tänka på. I det här inlägget får du tips på hur du med några enkla knep kan ta ditt ljudbokslyssnande till nästa nivå och därmed förhöja din upplevelse av ljudböcker.

Välj rätt hörlurar

För att ta ditt ljudbokslyssnande till nästa nivå gäller det att ha ett par riktigt bra hörlurar. Idag är marknaden för hörlurar stor och det finns ett flertal olika varianter av hörlurar du kan testa på om du känner att du vill testa på något nytt.

In ear

In ear-hörlurar består av öronsnäckor som sitter i örat. Dessa hörlurar är särskilt användbara om du brukar lyssna på ljudböcker i sängen eftersom de inte skaver eller tar upp någon plats.

Over ear

Over ear är den sortens hörlurar som består av kåpor som sitter på eller kring örat. Dessa hörlurar är särskilt användbara för dig som brukar lyssna på ljudböcker när du sportar.

Trådlösa hörlurar

Som namnet redan har berättat så har trådlösa hörlurar inte någon sladd utan sammankopplas med hjälp av bluetooth. Det finns flera olika varianter på trådlösa hörlurar där en del kan ha en sladd som kopplar snäckorna medan andra är helt trådlösa.

Brusreducerande hörlurar

Om du vill ge ditt fulla fokus till dina ljudböcker och inte störas av ljud utifrån är brusreducerande hörlurar det du ska kolla upp.

Ljudboksapparnas olika funktioner

Förutom att du kan optimera ditt ljudbokslyssnande med rätt hörlurar så har de olika ljudboksapparna flera funktioner som kan vara användbart i ditt ljudbokslyssnande. Funktionerna kan variera mellan de olika ljudbokstjänsterna men det här är några exempel på funktioner som kan hjälpa dig och ditt ljudbokslyssnande:

Hastighet

Om du tycker att uppläsaren läser för långsamt kan du välja att hastigheten ska gå lite snabbare. Standardhastigheten i ljudboksapparna är 1. Om du vill att det ska gå ett snäpp snabbare väljer du 1,5x och framåt. Om du istället tycker att det går för snabbt kan du välja att sakta ner hastigheten till 0,5 och bakåt.

Sovtimer

Många använder sig av ljudböcker när de ska varva ner och innan de ska sova. Det många inte vet är att de flesta ljudboksapparna har en sovtimer, vilket innebär att du ställer in en tid för när boken ska pausas. Om du till exempel vet att du somnar efter 10 minuter väljer du att ställa in din sovtimer på 10 minuter.