Skriv din egen bok

Den här sidan är för dig som är intresserad av böcker. Många som delar det intresset har en ambition att en dag skriva sin egen bok som i slutändan kanske till och med släpps på diverse ljudbokstjänster. I det här inlägget kommer du att få några tips på hur du kan gå tillväga för att skriva din egen bok.

Utrustning

För att du ska kunna skriva en bok krävs det att du har utrustningen för det. De flesta författarna skriver sitt manus på en dator. Du kan till exempel skriva din bok på en Macbook Pro 15 om du har den varianten av en dator. Förutom att du kan skriva din bok på en dator kan du göra som man gjorde förr och skriva på en skrivmaskin. Många författare har också en anteckningsbok där de skriver ner anteckningar för boken de sedan ska skriva.

Planering

Det är sällan en bok skrivs spontant. Alla böcker blir till för att de är välplanerade och strukturerade. Som vi nämnde i förra stycket är en anteckningsbok en bra investering där du kan skriva ner anteckningar om din bok. Andra saker som kan vara bra att bokföra är karaktärernas namn, personligheter och andra saker du behöver ha koll på. Innan du kan börja skriva din bok behöver du ha en bra bild kring dess struktur, exempelvis en tidslinje över när saker ska ske i boken. När du har bra koll på din boks struktur kommer det att vara mycket enklare att komma igång med ditt skrivande. Och om du skulle drabbas av en tillfällig minnesförlust kan du använda dina anteckningar eller tidslinje för att snart komma på banan igen.

Skriv, bara skriv!

Någon gång under ditt författarskap kommer du att känna dig oinspirerad och omotiverad att skriva färdigt ditt manus. Det bästa du kan göra är att skriva ändå. Skriv trots att du är trött, skriv trots att du tror att ingen kommer att vilja läsa din bok. Fortsätt skriv ända tills du satt punkt för din historia och är klar med boken. En annan anledning till varför du ska fortsätta att skriva är att ju mer du skriver desto tryggare kommer du att känna dig med att skriva. Det är som de säger, att övning ger färdighet och därför ska du skriva så mycket du kan.

Bolla idéer

En annan sak du kan göra ifall du har fastnat i ditt manus är att bolla dina idéer med en annan författare eller någon som läser mycket böcker. När du får feedback är det enklare att ta sig vidare med manuset.