Ljudböcker – Ett sätt att läsa med andra sinnen

Ljudböcker är ett unikt sätt att njuta av en bok utan att läsa och finns i alla former av genrer. En ljudbok är en hel bok som är inspelad med tal och man kan lyssna till en spännande handling. När man var liten kanske föräldrarna läste en godnattsaga och en ljudbok kan påminna om dessa mysiga stunder.

Ljudböckernas historia

Idag lever vi i en allt mer digitaliserad värld. När ljudbokens historia startade runt 1970-talet, kallade man dessa för talböcker och var främst till för synskadade. Den allra första kommersiella ljudboken i Sverige, var Hasse Alfredsons Lagens långa näsa från år 1986. Sedan dess har ljudböckerna vuxit på marknaden och blivit allt mer populära. De första ljudböckerna fanns att lyssna på gratis i ett bibliotek och var i kassettformat. Senare kom ljudböcker i CD-format och idag kan de köpas online i filformat för att laddas ner. Man kan fortfarande köpa ljudböcker i CD-format eller om man inte har råd, kan man lyssna gratis via bibliotek och spara pengar. Det finns en mängd olika företag som säljer ljudböcker av hög kvalitet både på CD och online. Att skaffa sig ljudböcker i filformat online, är det mest vanliga sättet att köpa ljudböcker idag. Om man som företag har kunder som inte betalar sina köp i tid, kan man med hjälp av Intrum få unika tjänster. Tjänsterna innebär professionell hjälp med digitala inkassokrav, delgivningsservice samt faktura och reskontrahantering.

Användningsområden och fördelar med ljudböcker

Det finns en mängd fördelar med ljudböcker idag. När man använder ljudböcker genom att lyssna, behöver man inte få överansträngda ögon genom att läsa visuellt. Synskadade eller handikappade som inte kan hålla i en bok, har stor nytta av ljudböcker. Är man hemma, kan man ta på sig ett par bekväma lurar, sluta ögonen och leva sig in i handlingen. Sitter man på rasten på jobbet, tåget eller bussen, kan man koppla av en stund med en bra ljudbok. Inom skola och utbildning använder man sig av ljudböcker i utbildningssyfte. Ljudböcker kan även bestå av språkinlärning eller kurser. Fördelen med en ljudbok, är att den fungerar bra i terapeutiskt syfte och är avstressande. Många som kanske har svårt att sova eller är stressade, kan fly vardagen genom en riktigt bra ljudbok.

Vem och vilka talar in ljudböcker?

Vem som helst kan inte tala in en ljudbok. För att kunna läsa in en ljudbok, krävs det att man har en bra berättarröst med känsla och är anställd genom ett företag som ljudboksuppläsare. Det finns många företag som erbjuder ljudbokstjänster vars böcker har riktigt bra uppläsare. En del kända författare väljer att själva tala in sina böcker i samarbete med de företag som ska sälja ljudböckerna.