Ljudböcker för vetenskapstokiga

Det finns många ljudböcker idag som antingen direkt handlar om vetenskap eller har sin grund lagd där. Här ska vi titta närmare på en författare som skrivit många fiktioner vilka bottnar i vetenskap trots att de alla är uppdiktade historier.

John Michael Crichton

Crichton var en amerikansk författare som levde mellan 1942 och 2008. Många av hans böcker intresserade personer som ville blanda vetenskap och ren fiktion. Ur böckerna kunde man få samma mängd vetenskap som ur intressanta poddar om vetenskap även om det var romaner. Ett av hans kändaste verk är Jurassic Park, som även är en av de största filmerna som producerats. Handlingen kretsar kring den park man öppnar på en ö, då man lyckats få fram dinosaurier ur upphittat DNA. I filmversionen fick det hela en ännu större betydelse, då effekten blev enorm på den stora vita duken. Aldrig tidigare hade dinosaurier porträtterats på detta vis. Böckerna gör sig även bra som ljudböcker, med sina många fördelar, och är lätta att följa med i även om man gör någonting annat. Crichtons böcker utforskar ofta vad som händer när människan driver på den teknologiska utvecklingen för långt och vilka konsekvenser det kan få.

Bakgrund inom medicin

Crichton tog en examen inom medicin från Harvard, men började genast fokusera på skrivandet. Redan under studietiden hade han fått några noveller publicerade och ett slags genombrott kom med titeln Döden från rymden, från 1969. Det var dock Jurassic Park-böckerna som kom att göra honom mest känd. På svenska finns bland annat titlarna Urtidsparken och En förvunnen värld. Vad många inte vet är att Crichton även ligger bakom tv-serien Cityakuten.

Tips för vetenskapstokiga

Förutom Crichtons böcker finns en rad författare som skriver i gränslandet mellan vetenskap och ren fiktion. Här kommer ett tips på en ljudbok med vetenskapliga toner att hålla utkik efter om man är intresserad av spännande historier som faktiskt hade kunnat inträffa i verkligheten. Ensam på Mars, eller The Marsian som boken heter på engelska, är skriven av Andy Weir. Boken finns tillgänglig som ljudbok hos de flesta boktjänsterna på nätet. I boken Ensam på Mars får vi följa astronauten Andy Watney som är en del av ett team vilka besöker Mars. När saker går riktigt snett och Mark lämnas ensam kvar på den karga planetens yta behövs verkligen all vetenskap han kan tillgå, för att överleva. Det hela blir en kamp mot tiden. Mark, som är ingenjör i grunden, måste vrida och vända på all kunskap han kan. Frågor som läsaren bland annat kommer få svar på är: går det att odla potatis i rymden?